Εκδημία του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου Νικολάου Μποζίκη
Ο μακαριστός κληρικός είχε γεννηθεί στη Ζάκυνθο το έτος 1944 και είχε διδαχθεί τα ιερά γράμματα στην Εκκλησιαστική Σχολή της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, μετά βαθυτάτης συγκινήσεως και κατ’ άνθρωπον θλίψεως, αναγγέλλει την εις Κύριον εκδημία του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου Νικολάου Μποζίκη, την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024.
Ο μακαριστός κληρικός είχε γεννηθεί στη Ζάκυνθο το έτος 1944 και είχε διδαχθεί τα ιερά γράμματα στην Εκκλησιαστική Σχολή της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.
Μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1964 και εγκαταστάθηκε αρχικά στη Μελβούρνη. Το 1970, κατόπιν προσκλήσεως του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Ιεζεκιήλ, μετακινήθηκε στο Σύδνεϋ όπου έλαβε τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης. Από τον Μάιο του ιδίου έτους, ανέλαβε να υπηρετήσει ως Ιερατικώς Προϊστάμενος στην Ενορία – Κοινότητα Τιμίου Σταυρού στην πόλη Wollongong. Μετά από 18 συναπτά έτη θυσιαστικής διακονίας στο Wollongong, το 1988 επέστρεψε στο Σύδνεϋ και υπηρέτησε, επί πενταετία περίπου, στην Ενορία Αγίου Σπυρίδωνος Kingsford. Το 1993 μετετέθη στην Ενορία Αγίου Στεφάνου στο HurlstonPark του Σύδνεϋ, όπου διετέλεσε Ιερατικώς Προϊστάμενος έως το 2011. Μολονότι τη χρονιά εκείνη ο κλονισμός της υγείας του τον υποχρέωσε να διακόψει την ιερατική του διακονία, σύντομα επέστρεψε στο ιερό θυσιαστήριο, ανταποκρινόμενος με προθυμία και ιερό ζήλο στις ανάγκες της τοπικής Εκκλησίας. Υπηρέτησε επίεξίμισι ακόμη έτη στην εκκλησία όπου είχε χειροτονηθεί Πρεσβύτερος, τον Άγιο Νικόλαο του Marrickville, καθώς και σε άλλες Ενορίες της Νέας Νοτίου Ουαλίας.
Για την αφοσίωσή του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το 2021 τιμήθηκε με την απονομή του οφφικίουτου Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου,από τον ΠαναγιώτατοΟικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Ο μακαριστός π. Νικόλαος είχε δημιουργήσει μια ευλογημένη ιερατική οικογένεια με την Πρεσβυτέρα του, Χρυσή, ενώ μια από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής του, ήταν η είσοδος στην ιερωσύνη, το 2019, του εγγονού του, π. Ελευθερίου Γεροβασίλη.
Πληροφορηθείς την εκδημία του πολιού κληρικού, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς την Πρεσβυτέρα Χρυσή και τα πέντε τέκνα τους, μεταφέροντας στην οικογένεια του εκλιπόντος τα αισθήματα ευγνωμοσύνης που τρέφει άπαν το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας για την πολυετή προσφορά του.
Σε δήλωσή του, ο Σεβασμιώτατοςκ.κ. Μακάριος τονίζει: «Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το μεγαλείο της προσωπικότητος, αλλά και το μέγεθος της προσφοράς του πατρός Νικολάου στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον Ελληνισμό της πέμπτης ηπείρου. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι εφέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας και το ήμισυ και πλέον αυτής της ιστορικής πορείας ταυτίζεται με την ιερατική διαδρομή του πολυσεβάστου Ζακυνθινού κληρικού, που στο ευλογημένο πετραχήλι του αναπαύθηκαν αμέτρητες ψυχές ξενιτεμένων συμπατριωτών μας. Ήταν αμέτρητοι πράγματι εκείνοι που στα λόγια του βρήκαν παρηγοριά σε δύσκολες στιγμές του προσωπικού τους βίου και σε δύσκολους καιρούς για τον ξενιτεμένο Ελληνισμό. Αμέτρητοι απέκτησαν θάρρος κι ελπίδα χάρη στις συμβουλές του. Αμέτρητοι από τα χέρια του κοινώνησαν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού κι αμέτρητοι με την ευλογία του πατρός Νικολάου έλαβαν το άγιο Βάπτισμα ή ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του Γάμου. Είναι αναπόφευκτο σήμερα, λόγω της ανθρώπινης φύσης μας, να κυριευόμαστε από αισθήματα θλίψεως και οδύνης. Όμως την ψυχή μας γαληνεύει η ακράδαντη πίστη πως ο χαρισματικός άνθρωπος και κληρικός, που ο Θεός ευδόκησε να γνωρίσουμε και να συνδεθούμε μαζί του, θα αναπαύεται αιωνίως εν σκηναίς δικαίων».
Περί της Εξοδίου Ακολουθίας για τον μακαριστό Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου, θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.