Φθιώτιδος Συμεών: «Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους, οι οποίοι και θα διδάσκουν και θα ποιούν» (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)
Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ν. Άμπλιανης Λαμίας ιερούργησε το πρωί της Κυριακής 30 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, επισφραγίζοντας τις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδας για τους Τρεις Ιεράρχες.
Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, απευθυνόμενος κυρίως στους μαθητές και τις μαθήτριες, οι οποίοι εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό, αναφερόμενος στους Τρεις Ιεράρχες, υπογράμμισε ιδιαίτερα την κοινωνική διδασκαλία και το κοινωνικό έργο των Τριών Ιεραρχών τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Οι Τρεις αυτού μεγάλοι Ποιμένες και Πατέρες της Εκκλησίας, βρίσκονται σε μία εποχή κρίσεως και σε μία κατάσταση συγκρούσεως, σε μία πάλη συντηρητικών και προοδευτικών. Οι Τρεις Ιεράρχες εκφράζουν την παράδοση της ανοιχτωσιάς και της ευρυχωρίας. Χάρη σε αυτή την γραμμή των Τριών αυτών Μεγάλων Πατέρων διασώθηκε η αρχαία φιλοσοφική γραμματεία.
Σε κάθε εποχή αντιπαλεύει το σκοτάδι με το φως. Σε κάθε εποχή έχουμε αυτούς που φοβούνται την εξέλιξη, φοβούνται το καινούργιο, την αλλαγή και θέλουν να μείνουν εγκλωβισμένοι στα ταμπού, σε προκαταλήψεις, στους δογματισμούς τους. Και από την άλλη είναι αυτοί οι φωτεινοί άνθρωποι, οι οποίοι τολμούν να μελετούν και να σέβονται, να συζητούν και να διαλέγονται, και να αναζητούν το καλό σε κάθε άνθρωπο. Αυτό εξέφρασαν οι Τρεις Ιεράρχες και αν σήμερα ζήσαμε μέσα στην ιστορία της ανθρωπότητας κινήματα χειραφέτησης και επανάστασης και προόδου, το οφείλουμε σε τέτοιες προσωπικότητες, όπως ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
Και αυτοί οι Άγιοι όμως δεν έμειναν σε αυτή την προσφορά, η οποία θα λέγαμε ήταν σε ένα θεωρητικό, ή ιδεολογικό, ή κοσμοθεωρητικό επίπεδο. Παρενέβησαν στην εποχή τους και για να αμβλύνουν τις κοινωνικές αντιθέσεις. Παρενέβησαν στην εποχή τους για να φέρουν την γαλήνη και την ισορροπία στους ανθρώπους και γι΄αυτό το κοινωνικό τους έργο είναι συγκλονιστικό. Δεν έμειναν απαθείς, ανενεργοί. Δεν έμειναν στο ότι η Εκκλησία είναι μόνο για προσευχή, ότι είναι μόνο για τα πνευματικά με την αρνητική έννοια του όρου, η οποία παραπέμπει σε ένα μονοφυσιτισμό, αλλά έζησαν το Ευαγγέλιο του Χριστού στην πράξη. Και το Ευαγγέλιο του Χριστού, είναι Ευαγγέλιο του Χριστού μονάχα όταν σαρκώνεται σε πράξεις και σε συμπεριφορές».
Κατακλείοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος και ενώ ανέπτυξε το τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του καθενός Πατέρα ξεχωριστά, συμπερασματικά υπογράμμισε:
«Αν θέλουμε να είμαστε αληθινοί δάσκαλοι, όλοι μας ανεξαιρέτως, θα το αποδείξουμε με τα έργα της ζωής μας, θα το αποδείξουμε με το βίωμά μας, με την εμπειρία μας, την οποία καταθέτουμε στη ζωή των ανθρώπων, με το αποτύπωμα, το οποίο αφήνουμε μέσα στις καρδιές των ανθρώπων. Η αληθινή αγάπη είναι η έμπρακτη αγάπη. Η αληθινή αγάπη είναι η σαρκωμένη αγάπη. Η αληθινή αγάπη είναι αυτή η οποία δίνει, προσφέρει, απλώνει το χέρι και σηκώνει τον ταλαιπωρημένο και αδύναμο άνθρωπο. Αυτή την αγάπη μας δίδαξαν οι Άγιοι Τρείς Ιεράρχες, αυτή την αγάπη εμείς οι νεότεροι και εσείς παιδιά μου, οι έτι πλέον νεότεροι, οφείλουμε να φανερώσουμε μέσα στον κόσμο.
Όλοι μας ανεξαιρέτως έχουμε κουραστεί να ακούμε λόγια, παντού και πολλά και στην ζωή μας. Πολλές φορές ζούμε διαψεύσεις από ανθρώπους που μας λένε μεγάλα λόγια, οι οποίοι ορκίζονται ότι μας αγαπούν, ότι είναι φίλοι, ότι είναι δικοί μας, ότι είναι οικείοι μας. Ξέρουμε όμως ότι η αληθινή αγάπη και η αληθινή φιλία, δοκιμάζεται μέσα στο καμίνι των σχέσεων, μέσα στο καμίνι των δοκιμασιών, μέσα στο καμίνι της καθημερινότητας. Δεν έχουμε ανάγκη από ωραία λόγια, αλλά έχουμε ανάγκη από αλήθεια, από αληθινές σχέσεις, από συνέπεια, πιστότητα, ειλικρίνεια από ευθύτητα. Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους, οι οποίοι και θα διδάσκουν και θα ποιούν, όπως μας λέει σήμερα το Ευαγγελικό ανάγνωσμα. Από ανθρώπους, οι οποίοι θα μιλούν με τα έργα τους στην ζωή μας».
Το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Εορτή των Τριών Ιεραρχών, ανέγνωσε ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού και Διευθυντής του Γραφείου Γάμων και Διαζυγίων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Αθανάσιος Κυρίτσης.
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, όπως είχε προαναγγείλει, χειροθέτησε Αναγνώστη της Ιεράς Μητροπόλεως τον πρώτο μαθητή του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας, κ. Ιωάννη Ξηρομερίτη, μαθητή της Γ΄ Λυκείου, ο οποίος τυγχάνει ενορίτης και ένα μεταξύ των πολλών παιδιών που διακονούν στον Ιερό Ναό και στελεχώνουν το έργο Νεότητος της Ενορίας, τιμώντας στο πρόσωπο του και όλους τους μαθητές του Εκκλησιαστικού Σχολείου.
Ακολούθως στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου εόρτια σύναξη με όλους τους Θεολόγους της Π.Ε. Φθιώτιδος, οι οποίοι ασμένως αποδέχθηκαν την ευγενική πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου.
Επίκαιρη ομιλία εκφώνησε με προτροπή του Σεβασμιωτάτου, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφύλλόπουλος με θέμα: «Οι Άγιοι Τρείς Ιεράρχες και η εποχή μας».
Χαιρετισμούς απηύθηναν η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιατα και ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Θεολόγων του (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Στερεάς Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος, ενώ ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών έκανε έναν απολογισμό του τριημέρου και επισφράγισε την λήξη των τριήμερων εκδηλώσεων.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν: Ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Θεματικός Ανυτιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος κ. Γεώργιος Κανέλλος, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Μπενιατα, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Β/μιας Εκπαίδευσης κ. Αικατερίνη Καλογήρου, η Διευθύντρια Α/θμιας Εκπαιδεύσεως Φθιώτιδος κ. Παναγιώτα Χουλιάρα, ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Ανδρεόπουλος, ο Οργανωτικός Συντονιστής ΠΕΚΕΣ Στερεάς Ελλάδος Δρ. Χρίστος Μαρκαντώνης, καθώς και άλλα επιτελικά στελέχη της Εκπαιδεύσεως και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του τόπου.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου