Dogma

Φθιώτιδος Συμεών: «Η Υπαπαντή είναι η απάντηση στα προβλήματα του σήμερα και του αύριο» (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο ηλιόλουστο ορεινό Μόδι της βορειοδυτικής Λοκρίδος, ιερούργησε το πρωί της Κυριακής μετά την Υπαπαντή (Χαναναίας) 6 Φεβρουαρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα του πόθου της Υπαπαντής, αυτής της ευλογημένης συνάντησης του ανθρώπου με τον Θεό και του ανθρώπου με τον συνάνθρωπο, η οποία δεσπόζει αυτή την περίοδο στην Αγία μας Εκκλησία και η οποία «διαχρονικά αποτελεί πρόταση ζωής αλλά και λύση για τα μεγάλα προβλήματα της σημερινής εποχής», όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Χαρακτηριστικά ο κ. Συμεών υπογράμμισε:

«Βρισκόμαστε τούτες τις ημέρες στο κλίμα της γλυκειάς συνάντησης, της Υπαπαντής, της συνάντησης του ανθρώπου με τον Θεό, που ο άνθρωπος ο ίδιος καταξιώνεται να πάρει στην αγκαλιά του τον Θεό ως βρέφος. Και αυτή η εικόνα είναι αυτή που εκφράζει την σχέση μας με τον Θεό, γιατί πρώτος ο Κύριος μας, μας παίρνει στην αγκαλιά Του, ποθεί την συνάντηση μαζί μας. Παρακολουθεί και ακολουθεί την ζωή μας. Προσκαλεί την ελευθερία μας σε συνάντηση και ενεργοποιεί τον πόθο της συναντήσεως μαζί Του. Όλη μας η ζωή είναι πόθος συνάντησης, είναι πόθος Υπαπαντής.

Και σήμερα Κυριακή μετά την Υπαπαντή, έρχεται ο Χριστός και πραγματοποιεί μία συγκλονιστική, μία υπέροχη συνάντηση, η οποία έρχεται να μας δώσει πολύ ελπίδα, πολύ αισιοδοξία και ιδιαίτερα σε όσους ανθρώπους αισθάνονται αποκλεισμένοι, αδικημένοι, σε όσους ανθρώπους αισθάνονται ότι βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνικής, οικονομικής και ευρύτερης ζωής.

Ο Χριστός πορεύεται να συναντήσει τον κάθε άνθρωπο, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς προϋποθέσεις. Πορεύεται και καλεί σε συνάντηση και έρχεται σε συνάντηση με τους ανθρώπους όπου γης, σε συνάντηση με κάθε πολιτισμό και με κάθε παράδοση. Εμείς οι άνθρωποι δυστυχώς πολλές φορές στήνουμε οδοφράγματα και συρματοπλέγματα στις μεταξύ μας σχέσεις. Άλλοτε αόρατα και πνευματικά και άλλοτε ορατά και αισθητά. Πόσο ανάγκη έχουμε όμως να καταλάβουμε ότι ο Χριστός έρχεται για να συναντήσει ιδιαίτερα τον άνθρωπο, που αισθάνεται αποκλεισμένος, μόνος, πεταμένος, ξοφλημένος.

Εισέρχεται ο Χριστός στα όρια Τύρου και Σιδώνος και εκεί συναντά μία γυναίκα Χαναναία. Μία γυναίκα εντελώς άλλης προέλευσης και άλλης παράδοσης. Μία γυναίκα που δεν ανήκε στον χώρο της θρησκευτικής κατεστημένης τάξης..

Ο Χριστός βλέποντας την πίστη της και τον πλούτο της καρδιά της, με τον «παιδαγωγικό» και μστθαγωγικό του τρόπο μας φανερώνει και μας αναδεικνύει αυτόν τον εσωτερικό της πλούτο.

Και ο Χριστός σε αυτή την αμαρτωλή γυναίκα που είναι φορέας μιας άλλης παράδοσης, φτάνει να της πει: «Ω γύναι, μεγάλη σου η πίστις» και φυσικά της χαρίζει το ποθούμενο, την θεραπεία της θυγατέρας της.

Πόσο σημαντική είναι αυτή η εικόνα σε αυτή την εποχή την οποία ζούμε, που έχει μέση της θόρυβο, ταραχή, φασαρία, όπου ανά πάσα στιγμή ελλοχεύει η σύγκρουση, που τα νεύρα είναι τεντωμένα, τα αντανακλαστικά είναι υπερευαίσθητα, που οι άνθρωποι σήμερα βρίσκονται στα όρια της έντασης και του εγκλήματος ακόμα. Που ζούμε καθημερινά γεγονότα βίας σε κάθε πτυχή της ζωής μας, που η μαυρίλα μας έχει σκεπάσει, πόσο σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι οφείλουμε να διαλεγόμεθα, οφείλουμε να ποθούμε και να λαχταρούμε την συνάντηση με τον Χριστό και την συνάντηση με τον άλλο άνθρωπο, γιατί μονάχα μέσα από την συνάντηση μπορούμε να γεφυρώσουμε τα χάσματα, μέσα από την συνάντηση μπορούμε να αποκαταστήσουμε την σχέση μας, μέσα από την συνάντηση μπορούμε να τα ξαναβρούμε, μέσα από τις συναντήσεις μπορούμε να ενώσουμε τα χωριά μας, τις πόλεις μας, τις οικογένειές μας. Δεν μπορούν οι άνθρωποι να έλθουν κοντά, αν ο καθένας μένει στατικά προσκολλημένος στην ίδια θέση και δεν μετακινείται. Δεν μπορούν οι άνθρωποι να έλθουν κοντά, αν δεν πορευθούν, αν δεν κάνουν μία κίνηση και αν αυτή η κίνηση δεν έχει μέσα της αμοιβαιότητα.

Και ο Χριστός κινήθηκε προς την Χαναναία και η Χαναναία κινήθηκε προς τον Χριστό. Αμοιβαιότητα, αμοιβαία κίνηση ζητά και απαιτεί η εποχή. Μην περιμένουμε μόνο τον άλλο άνθρωπο να έλθει προς τα εμάς, αλλά να κινηθούμε κι εμείς, να τρέξουμε, να συναντηθεί ο ένας με τον άλλο. Και σε εποχές τόσο δύσκολες που έρχονται μπροστά μας, με τη νέα οικονομική κρίση, η οποία φαίνεται να είναι πολύ βαθύτερη από την προηγούμενη που κράτησε πάνω από 10 χρόνια με ό,τι επακόλουθα αυτή φέρει, μονάχα οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή, Υπαπαντή και συνάντηση, θα μπορούν να σταθούν όρθιοι. Πόθος συνάντησης λοιπόν προς τον Θεό και προς τον άλλο άνθρωπο!

Θα πρέπει όμως να γκρεμίσουμε τα πάθη και τις εμμονές του παρελθόντος, που μας κρατούν μακριά από την συνάντηση και να ποθήσουμε την συνάντηση. Με την ενότητα και την αγάπη, αλλά και την υπέρβαση των μικροτήτων θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κάθε μικρή και μεγάλη δυσκολία, που έρχεται στην ζωή μας. Η Υπαπαντή είναι η λύση, η απάντηση στο πρόβλημα του σήμερα και στα προβλήματα του αύριο».

Προ της απολύσεως ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Αθανάσιος Θεοχάρης, εκ μέρους όλων, ευχαρίστησε τον κ. Συμεών για την ευλογία και την τιμή της επισκέψεως του στο Μόδι, η οποία είναι η τρίτη επίσημη μέσα σε δύο χρόνια και τον παρεκάλεσε να απονείμει εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου τιμητικές πλακέτες εις ένδειξιν τιμής, ευγνωμοσύνης και σεβασμού σε τρεις πολιούς ιεροψάλτες, οι οποίοι διηκόνισαν με πίστη και αυταπάρνηση πέντε δεκαετίες αφιλοκερδώς τα Ιερά Αναλόγια του Ναού. Πρόκειται για τους κ.κ. Λουκά Παπαντωνόπουλο, Αθανάσιο Χρέμο και Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο.

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοδίου κ. Ευγενία Παναγιωτοπούλου, καλωσόρισε με την σειρά της τον Σεβασμιώτατο και του προσέφερε ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα ευχαριστώντας τον εκ μέρους των μελών του Συλλόγου για την τιμή, την ευλογία και την αγάπη του προς όλους και προς τον τόπο τους.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, είχε μία ουσιαστική και όμορφη πνευματική επικοινωνία με όλους, αποκομίζοντας με κάθε τρόπο την αγάπη, τον ενθουσιασμό και τον σεβασμό των κατοίκων του Μοδίου.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν: η Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή με Αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Διοικητής Μονάδος Καυσίμων Μοδίου Σμυναγός Κωνσταντίνος Ζυγούρος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Μοδίου Λουκάς Σχοινάς, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

 

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου