Φθιώτιδος Συμεών: «Να αναζητήσουμε τις αιτίες των περιστατικών βίας»
Σε δύο όμορφες και παραθαλάσσιες κωμοπόλεις της Φθιώτιδας, σε δυο διαμετρικά αντίθετα σημεία του ορίζοντα, σε Λοκρίδα και σε Ανατολική Φθιώτιδα βρέθηκε το διήμερο 9 & 10 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού.
Το απόγευμα της εορτής ο κ. Συμεών χοροστάτησε και μίλησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Πολιούχου των Λιβανατών, ενώ ακολούθως πραγματοποιήθηκε και η μεγαλειώδης λιτανεία της Ιεράς Εικόνος στους δρόμους των Λιβανατών παρουσία στρατιωτικού αγήματος και υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών, ενώ λιτανεύθηκε και τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Χαραλάμπους, το οποίο εκόμισε προς ευλογία και αγιασμό των πιστών, με την ευχή του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αταλάντης και Ιεροκήρυξ Λοκρίδος Αρχιμ. π. Δημήτριος Ζελιαναίος και το οποίο φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Οσίου Σεραφείμ Ζελίου.
Το Ιερό Αναλόγιο εκόσμησε χορός Ιεροψαλτών, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Σεραφείμ Κυρίτση.
Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στα φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέστη ο υπέργηρος ιερέας Άγιος Χαραλάμπος, αλλά και στα μαρτύρια όλων των Αγίων Μαρτύρων της Εκκλησίας μας, με επίκαιρες αναγωγές στην έξαρση της βίας, που ιδιαίτερα στην εποχή μας έχει εξαπλωθεί και καθημερινά η κοινωνία μας γίνεται μάρτυρας τέτοιων αδιανότητων περιστατικών.
Ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Είναι πολύ σημαντικό να προσεγγίσουμε το βίο του Αγίου Χαραλάμπους, γιατί παίρνουμε πολλές απαντήσεις και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά έχει και πολλές απαντήσεις να μας δώσει σε ζητήματα που μας απασχολούν, που μας βασανίζουν, δημιουργούν φοβίες μέσα μας, ταράζουν τον ψυχικό μας κόσμο.
Αναφέρομαι στην έξαρση της βίας, που θέλει μια σοβαρή αντιμετώπιση, η οποία θα οδηγήσει και σε αλλαγή μοντέλου νοοτροπίας και σε σπάσιμο στερεοτύπων. Βλέπουμε μια έξαρση συμβάντων και περιστατικών, που δεν είναι μεν κάτι καινούριο στην ιστορία, γιατί πάντα θα υπάρχουν, συγχρόνως όμως συνεχώς επανεμφανίζονται μπροστά μας, ενίοτε με νεες μορφές, διότι όσο θα υπάρχει η φιλαυτία, η ιδιοτέλεια και η αδυναμία αγάπης, τόσο και η βία θα είναι ένα ζοφερό σκοτεινό κομμάτι της κοινωνία μας. Οι βίαιες συμπεριφορές είναι όμως τα συμπτώματα και έχουν αιτίες, που θα πρέπει να αναζητήσουμε.
Ο Άγιος Χαράλαμπος και γενικά οι Άγιοι Μάρτυρες της Εκκλησίας μας, αποτελούν τα πρωτόλεια θύματα της βίας. Υπέστησαν ασύμμετρη βία, προκειμένου να αρνηθούν τον Χριστό και την ταυτότητα και ιδιοπροσωπία τους. Η αιτία της βίας είναι πάντοτε η ίδια. Η αδυναμία να δεχτείς τον άλλον όπως είναι, όπως θέλει να αυτοπροσδιορίζεται.
Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, να βλέπουμε τα πράγματα με έναν υγιή ρεαλισμό. Τα δικαιώματα των γυναικών, των παιδιών να μην τα κάνουμε μόδα και ιδεολόγημα, αλλά να αγωνιστούμε να αλλάξει η νοοτροπία μέσα μας. Να έχουμε όρια μέσα μας και αυτό να μάθουμε και στα παιδιά μας. Όποιος τολμά να βλέπει τα προβλήματα κατάματα, αυτός στο τέλος νικά, κυρίως όμως μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα περιβάλλον αγάπης, όπου μπορεί ο ένας να στηρίξει τον άλλον».
Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μετέβη στην προσφάτως απορφανισμένη Ενορία του Αγίου Χαραλάμπους Ραχών, μιας και λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν την Πανήγυρη του Ναού, οι ευλαβείς κάτοικοι των Ραχών και ολοκλήρου της Ανατολικής Φθιώτιδος, αποχαιρέτισαν τον πολιό, αρχοντικό, καλλικέλαδο και φιλεύσπλαχνο Ιερέα τους, μακαριστό Πρωτ. π. Αθανάσιο Μιναχείλη, τον λεβέντη Παπα – Θανάση των Ραχών, ο οποίος διακόνισε αξίως και με ζήλο την Ενορία 45 και πλέον έτη και ο οποίος εκοιμήθη σε ηλικία 72 ετών.
Το Ιερό Αναλόγιο διηκόνισε χορός νέων Ιεροψαλτών υπό τον Διευθυντή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ, ενώ οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89, 4 Fm) και από διαδικτύου.
Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην κοινοκτημοσύνη των πρώτων χριστιανών αλλά και στη δυνατότητα της ισονομίας και της ελευθερίας, για τα οποία αγωνίστηκαν οι Άγιοι Μάρτυρες της Εκκλησίας μας και χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Η ισότητα έρχεται με αγώνα και με θυσία αίματος. Αυτοί οι οποίοι αγάπησαν πραγματικά το Ευαγγέλιο του Χριστού, κήρυτταν την δικαιοσύνη, κήρυτταν την δίκαιη και ίση κατανομή των αγαθών, την αγάπη, την συγχωρητικότητα, την αδελφοσύνη, την αναγκαιότητα ο ένας να υπάρχει για τον άλλον και όλοι να είμαστε μία οικογένεια, να είμαστε πραγματικά μία κοινωνία αγάπης, όπως ονομαζόταν αγάπες οι πρώτες αυτές χριστιανικές κοινότητες.
Αυτός ο οποίος ζει σε κοινωνία είναι ο σώφρων, ο υγιής, ο νουνεχής, γιατί απλούστατα ο σοφός άνθρωπος ξέρει ότι δεν του ανήκει τίποτα, η ευτυχία του δεν εξαρτάται από τα κτήματά του, αλλά εξαρτάται από την τιμή στο ανθρώπινο πρόσωπο, από την τιμή στην αξιοπρέπεια, από τον σεβασμό στην ιδιοπροσωπία του άλλου. Αυτό διεκδικούσε με την ιερατική του διακονία ο γέροντας Άγιος Χαράλαμπος. Δεν ήθελε βίαια να καταργήσει καμία κατάσταση, αλλά ήθελε αγαπητικά να αλλάξει τον κόσμο. Αλλάζοντας πρώτιστα τον εαυτό του, γιατί ο κόσμος αλλάζει όταν αλλάζουμε πρώτοι εμείς. Ο κόσμος γίνεται καλύτερος, όταν γινόμαστε πρώτιστα καλύτεροι εμείς.
Το παράδειγμα του Αγίου Χαραλάμπους και όλων των Αγίων της Εκκλησίας μας είναι παράδειγμα μαρτυρίας κοινοτικής ζωής, κοινοτικού και κοινωνικού ήθους. Μας προσκαλούν οι Άγιοι να πάψουμε να υπάρχουμε μόνο για εμάς αλλά να υπάρχουμε για όλους και μόνο τότε η ύπαρξή μας αποκτά νόημα. Αγάπη είναι, μέσα από τον ένα να τους αγαπάς όλους και μέσα από την αγάπη των όλων να αγαπάς τον ένα».
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος, όπως είχε με συγκίνηση αναφέρει και κατά την Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού π. Αθανασίου, ανακοίνωσε την απόφασή του να ιδρύσει εις μνημόσυνον αιώνιον του μακαριστού Πρωτ. π. Αθανασίου Μιναχείλη, το 9ο Παράρτημα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» στις Ράχες, το οποίο θα φέρει το όνομα του Μεγάλου Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της ΜτΧ Εκκλησίας «Χαρίλαος Ταλιαδώρος», για να μείνει ζωντανή στη μνήμη και στις καρδιές όλων των κατοίκων της Ανατολικής Φθιώτιδος, αλλά και να μάθουν τα μικρότερα παιδιά, ότι οι Ράχες έγιναν γνωστές ιδιαίτερα στον ιεροψαλτικό κόσμο, διότι για πολλές δεκαετίες, σε κάθε πανήγυρη του Ναού, το Ιερό Αναλόγιο κοσμούσε με την παρουσία του και την αγάπη ο αείμνηστος Χαρίλαος Ταλιαδώρος, με τον οποίο ο μακαριστός π. Αθανάσιος συνδεόταν με δεσμούς ισχυρής και αδελφικής φιλίας.
Η απόφαση αυτή του Σεβασμιωτάτου έγινε δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη από όλους και κυρίως από τους μαθητές και τις μαθήτριες, ενώ η Δήμαρχος Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου με κάθε δυνατό τρόπο στην υλοποίηση αυτής της ιστορικής αποφάσεως για τις Ράχες και την Ανατολική Φθιώτιδα, η οποία θα αναδείξει έτι περισσότερο σε επίπεδο πολιτισμού τον τόπο.
Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, οι Δήμαρχοι Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές και Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλίας Σανίδας, η Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σοφία Αγγελοπούλου, μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων και των δύο Δήμων, ο Διοικητής της Μονάδος Καυσίμων Ραχών Υποσμηναγός Νικόλαος Καφαραντζής, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου