Το απόγευμα της Εορτής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε και μίλησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στο παλαιό και ιστορικό Ναό του Αγίου Βλασίου Αμφικλείας, στην ομώνυμη Ενορία, η οποία ζωντάνεψε μετά από πολλά χρόνια, καθότι ο Ποιμενάρχης ανταποκρινόμενος στο αίτημα των κατοίκων της Αμφίκλειας, τοποθέτησε εκεί πριν από δύο χρόνια μόνιμο Εφημέριο και έτσι η Ενορία απέκτησε ξανά την παλαιά της αίγλη.
Το Ιερό Αναλόγιο διακόνισε χορός Ιεροψαλτών υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ναού του Πολιούχου Λαμίας και Καθηγητού του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Αναργύρου Βλάχου.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στον βίο και το μαρτύριο του Αγίου Βλασίου, υπογράμμισε ότι όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας και ιδιαίτερα οι Άγιοι Μάρτυρες αγωνίσθηκαν με πίστη και έδωσαν το αίμα τους ανοίγοντας τον δρόμο για το αύριο, το μέλλον της πνευματικής και αληθινής ζωής, μιας ζωής προόδου με το Φως του Χριστού, προσκαλώντας και προκαλώντας όλους μας να ανοίξουμε την διάθεσή μας και την καρδιά μας στο αύριο.
Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:
«Ενώ έρχεται η νέα αυτοκρατορία με τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και κομίζει με το Διάταγμα των Μεδιολάνων την αρχή της ανεξιθρησκείας βλέπουμε ότι υπάρχουν ακόμα αυτοί οι οποίοι θέλουν να μείνουν προσκολλημένοι στο παρελθόν και στις αγκυλώσεις τους. Αυτό εκφράζει ο Λικίνιος, ο οποίος εξεδίωξε και θανάτωσε τον Άγιο Βλάσιο. Εκφράζει την εμμονή στο παρελθόν, τη φοβικότητα στην αλλαγή και στην πρόοδο.
Οφείλουμε να κοιτάμε μόνο μπροστά και όχι πίσω. Αυτό θα κάνουμε και είναι ό,τι πιο πνευματικό, ό,τι πιο άγιο και είναι το χρέος μας απέναντι στην Εκκλησία του Χριστού. Το αύριο μας περιμένει και στο αύριο πρέπει να τρέξουμε, στο φως του Χριστού στη Βασιλεία του Θεού».
Ανήμερα της Εορτής, όπως κάθε χρόνο, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου Στυλίδος.
Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ο Καθηγούμενος της Μονής και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ο Άγιος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, Πατέρες της Ιεράς Αδελφότητος της Μονής, στενοί συνεργάτες του Σεβασμιωτάτου στην Διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεως και άλλοι πατέρες.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έψαλε Βυζαντινός Χορός μαθητών και Πτυχιούχων του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.
Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε με την ευχή του Σεβασμιωτάτου ο Πρωτοσύγκελλος και Καθηγούμενος της Μονής π. Εφραίμ, ο οποίος ωμίλησε με θέμα: « Η Θεία Λειτουργία μέσα από τα μάτια του Αγίου Βλασίου».
Ο π. Εφραίμ αναφέρθηκε με γλαφυρότητα και θεολογική τεκμηρίωση στο Μυστήριο των Μυστηρίων, την Θεία Λειτουργία, η οποία και αποτελεί όχι μόνο το κέντρο και το νόημα της ζωής των Χριστιανών, αλλά κάθε Θεία Λειτουργία εκφράζει τα διδάγματα και την Χάρη των Αγίων, διότι είναι ο ίδιος ο Χριστός, Αυτός από τον οποία αντλούσαν δύναμη και νόημα ζωής όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας.
Προ της απολύσεως ο Καθηγούμενος ευχήθηκε στον κ. Συμεών για την επέτειο της εις επίσκοπον χειροτονίας του, καθώς ο Σεβασμιώτατος, σαν σήμερα, πριν από τέσσερα έτη, χειροτονήθηκε Επίσκοπος υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και άλλων σαράντα Αγίων Αρχιερέων. Στο τέλος μάλιστα ο κ. Συμεών, εμφανώς συγκινημένος, τέλεσε Αρχιερατικό Τρισάγιο για έξι κεκοιμημένους Αγίους Αρχιερείς, οι οποίοι συμμετείχαν στην εις Επίσκοπον Χειροτονία του και σήμερα βρίσκονται στην αιωνιότητα.
Ο κ. Συμεών στο τέλος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Δοξάζουμε τον Τριαδικό μας Θεό, που μας αξίωσε και φέτος να πανηγυρίσουμε τη μνήμη του Αγίου Βλασίου εδώ σε αυτό το σπουδαίο μοναστήρι της Ανατολικής Φθιώτιδος, η οποία έχει την ευλογία να έχει πέντε Ιερές Μονές και αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν τόπο, αλλά και μία πρόκληση για να αξιοποιήσουμε αυτόν τον πνευματικό θησαυρό, γιατί τα μοναστήρια μας είναι τόποι ανάπαυσης, είναι χώροι οικολογικής ευαισθητοποίησης, είναι χώροι προσευχής, χώροι συνάντησης, είναι χώροι ελπίδας. Πολλοί άνθρωποι στα μοναστήρια μας, καταθέτουν τα βάσανά τους, τις έννοιες τους και αναπαύονται.
Σε αυτό το Μοναστήρι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έγιναν πολύ σημαντικά βήματα, συγχρόνως όμως με δική μας μέριμνα, χωρίς επιβάρυνση της πολιτείας, συντάξαμε μελέτη για την αποκατάσταση του Καθολικού και αυτής της Μονής, και αναμένουμε την χρηματοδότηση και αυτού του έργου..
Τα μνημεία του τόπου ανήκουν στον τόπο και η πολιτεία έχει υποχρέωση να τα κρατήσει όρθια και να μην τα αφήσει να καταρρεύσουν. Αν εννοούμε ότι μας ενδιαφέρει η κληρονομιά μας, να το δείξουμε με έργα και πράξεις. Είναι καθήκον απέναντι στον εαυτό μας και στην ιστορία και απέναντι στις δυσκολίες που έρχονται, γιατί τα μοναστήρια μας θα είναι και πάλι τα καταφύγιά μας».
Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας και κ. Ηλίας Κυρμανίδης, οι Δήμαρχοι Αμφίκλειας –Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή και Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου με μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων των δύο Δήμων, ο Πρόεδρος της ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας κ. Γεώργιος Γιαννίτσης, ο Διοικητής της Μονάδος Καυσίμων Ραχών της Ελληνικής Αεροπορίας Υποσμηναγός Νικόλαος Καφαρατζής, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου