Η Πανήγυρις της Ιεράς Μονής Αγίου Βησσαρίωνος Δουσίκου (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, εμφανώς συγκινημένος καθώς μνήμες ζωντάνευαν εμπρός του,ανέλυσε χαρακτηριστικές στιγμές από τον βίο του Αγίου Βησσαρίωνος και τα παραδείγματα που δίνει σήμερα ο Άγιος στους χριστιανούς.

Με Mοναστική Κατάνυξη και Μεγαλοπρέπεια περατώθηκε και φέτος η Πανήγυρις της Ιεράς Μονής του Αγίου Βησσαρίωνος Δουσίκου που βρίσκεται στην Πύλη Τρικάλων.

Στις φετινές Θρησκευτικές εκδηλώσεις της Μονής, παρευρέθηκε, ευγενώς προσκληθείς από τον Σεπτό μας Ποιμενάρχη κ. Χρυσόστομο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος ο οποίος εκάρη Μοναχός εκεί πριν από 41 ολόκληρα χρόνια και εισήλθε στη χαρά του Κυρίου και της Εκκλησίας μας από τα χέρια τουΜακαριστού Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγώνκυρού Αλεξίου

Το εσπέρας της 14ης Σεπτεμβρίου 2024, κατά την ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού, Χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, πλαισιωμένος από ιερείς της Μητροπόλεως, αλλά και από πλήθος προσκυνητών που επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή για να λάβουν την Ευλογία του Πολιούχου μας Αγίου.

Μετά το πέρας του Εσπερινού στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής, ακολούθησε η ακολουθία της Αρτοκλασίας από τους δύο Ιεράρχες, ενώ ο κ. Χρυσόστομος στην σύντομη προσλαλιά του ανέφερε τα εξής:

«ὡς ὡραῖοι οἱ πόδες τῶν εὐαγγελιζομένων εἰρήνην, τῶν εὐαγγελιζομένων τὰ ἀγαθά!

Σχήμα και τρόπος οξύμορος να Σας υποδέχομαι Σεβασμιώτατε και λίαν προσφιλέστατε και αγαπητότατε Άγιε Αδελφέ εις τον πασίγνωστον εις Υμάς τόπον τούτο, εις την εδώ και τεσσαράκοντα και ένα έτη μετάνοια σας , ως σπλάχνο των σπλάχνων αυτής της παναρέτου Μονής, ως οστόν εκ των οστέων αυτής της κυψέλης των προσευχών και των χρήσεων και ως αίμα εκ του πνευματικού αίματος της κολυμβήθρας του Σιλωάμ της πνευματικής Σας αναγεννήσεως και μετανοίας που ηθέλησε και οικονόμησε ο Πανάγιος Θεός να Σας χειροτονήσει διάκονον και πρεσβύτερον ο άμεσος και μακαριστός πνευματικός μας ευεργέτης και προκάτοχος ημων Μητροπολίτης Κυρός Αλέξιος .

Ήλθαμε κλήρος και λαός εις την αγιοπνευματική και σταυρολαμπρισμένη αυτή Ιερά Μονή δια μίαν εισέτι φοράν να αποτίσουμεφόρον τιμής και σεβασμού εις τον Πάτρωνα της εν Τρίκκη Εκκλησίας Άγιο Βησσαρίωνα και να καταθέσουμε τα δάκρυα, τους στεναγμούς, τους αγώνες, τα βάσανα και τα αιτήματα μας ως μπουκέτο εναποθετημένο εις την πάνσεπτο κάρα του.

Ήλθαμε στον Άγιο Πάτρωνα της Θεσσαλίας με ένα παιδί του , Υμάς Άγιε Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνε ώστε να σαλπίσουμε τις ευχαριστίες μας και την ευγνωμοσύνη μας προς αυτόν που μας πιάνει νοερά το χέρι και μας προστατεύει από τις κακοτοπιές και τις πικρίες της αρχιερατικής ζωής.

Αγάλλεται και σκιρτά το μοναστήρι μας κι οι κώδωνες, και τα τάλαντα και τα σήμαντρα που ακούγατε νέος μοναχός εις τας υποδοχάς άλλων αρχιερέων να σημαίνουν τώρα δια Υμάς! ΑΞΙΟΝ και ΔΙΚΑΙΟΝ! Ευχαριστήσωμεν τω Κυρίω ! Σας υποδέχονταιτα κτίσματα και η κτίση όλη που περπατήσατε, που αντικρύσατε με τους νεανικούς οφθαλμούς σας, που ονειρευτήκατε με την τρυφερή και ανυπόκριτη μεγάλη καρδιά σας, που αγωνισθήκατε με εύκολες μα κυρίως με δύσκολες στιγμές.

Όλα σήμερα τα επίγεια και τα ουράνια σας υποδεχόμαστε με αγάπη και τιμή και σας ευχαριστούμε δια την χαρά που μας δίνετε με τον ερχομό Σας.

Από κοινού μακαρίζομε τον αείμνηστο καθηγούμενο και γέροντα Ιγνάτιο τον πνευματικό και επικαλούμαστε την ευχή του. Αυτή να Σας βλέπει και αυτή να σας στηρίζει πάντοτε. Αυτή να είναι μαζί επίσης με τους συγκυρηναίους του Αρχιερατικού Σας Σταυρού, τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελο Σας π. Προκόπιο και τον ιερολογιώτατο διάκονο σας π. Άνθιμο τον οποίο με θαυμαστό τρόπο λιτανεύετε κι ελπιδοφόρα μεταλαμπαδεύετε ως μια οικογένεια αποδεδειγμένα δεμένη, θαυμαστή και παραγωγική.

Έτη πολλά στον εορτάζοντα Άγιο Καθηγούμενο και νυν σεβαστό και λίαν μοι αγαπητόν Γέροντα Βησσαρίωνα που επί τα ίχνη του μακαριστού γέροντος του βαδίζει και τα σκήπτρα της πολυευθύνου και πολυκάρπου διακονίας συνεχίζει. Ευλογήσετε Σεβασμιώτατε τον αγώνα της ενασκουμένης ταύτης αδελφότητας από την οποία δεν λείπει ποτέ η μερίδα σας από τον ιερόν και Άγιον Δισκάριον της Ζωής. Ευλογήσετε τους άρχοντες και τον ευγενικό μας λαό, τους προσκυνητές αυτής της Ιεράς Μάνδρας που βιώνουν καθημερινά το θαύμα της ολοζώντανης παρουσίας του Αγίου και Θεοφόρου Ιεράρχου της καρδιάς μας και στους οποίους εύχομαι να έχουν την ουρανόδωρη ευλογία του Θεού στην ζωή και την καθημερινότητα τους.

Ω πανύμνητε και πανυπερευλογημένε Άγιε του Θεού Βησσαρίων σκέπε, φρούρει, φύλαττεΚωνσταντίνον Αρχιερέα και τους περί αυτόν κλήρον τε και λαόν. Αμήν!»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, εμφανώς συγκινημένος καθώς μνήμες ζωντάνευαν εμπρός του,ανέλυσε χαρακτηριστικές στιγμές από τον βίο του Αγίου Βησσαρίωνος και τα παραδείγματα που δίνει σήμερα ο Άγιος στους χριστιανούς.

Την Κυριώνυμο ημέρα 15 Σεπτεμβρίου 2024 τελέσθηκε δισαρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνουκαι συλλειτουργούντος του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ. Χρυσοστόμου.

Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Κωνσταντίνου, πραγματοποιήθηκε πέριξ της Ιεράς Μονής η Ιερά Λιτάνευσις της Θαυματουργού Κάρας του Αγίου. Στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής, ακολούθησε η ακολουθία της Αρτοκλασίας και του υψώματος του Αγίου Βησσαρίωνος από τους δύο Ιεράρχες, ενώ το Θείο Λόγο Κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνοςο οποίος αναφέρθηκε στις μεγάλες αρετές του Αγίου Βησσαρίωνος, στο μεγάλο έργο που άφησε παρακαταθήκη όχι μόνο στην Ιερά Μονή του, αλλά και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και αλλαχού.

Ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης κ. Χρυσόστομος στην σύντομη προσλαλιά του ευχαρίστησε οφειλετικώςτονΣεβασμιώτατο κ. Κωνσταντίνο που ήρθε και λάμπρυνε την Πανήγυρη αυτή της Ιεράς Μονής Δουσίκου με την παρουσία του. Ευχήθηκε δε στον εορτάζοντα Καθηγούμενο Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Βησσαρίωνα ώστε να συνεχίσει να καθοδηγεί την πνευματική μάνδρα της Ιεράς Μονής του Αγίου Βησσαρίωνος.

Στο τέλος προσφέρθηκε μοναστηριακό κέρασμα προς όλους τους παρευρισκομένους.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

TOP NEWS