Ο Θεός μάς έχει ευλογήσει να αποτελούμε τον νοητό κρίκο που συνδέει την ιστορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας κατά τη μετάβαση αυτής από την πρώτη στη δεύτεραεκατονταετία. Καθ’ όλον το επετειακό έτος 2024, λαμπρές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από άκρου εις άκρον της αυστραλιανής επικρατείας, ενώ αποκορύφωση των εορτασμών θα αποτελέσει η Αποστολική Επίσκεψη στην πέμπτη ήπειρο, της Αυτού ΘειοτάτηςΠαναγιότητος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, από τις 4 έως τις 19 Οκτωβρίου. Οι επετειακές εκδηλώσεις θα έχουν ασφαλώς χαρακτήρα εορταστικό και συνάμα χαρακτήρα απόδοσης τιμών προς τα πρόσωπα, κληρικούς και λαϊκούς, που συνεισέφεραν καθοριστικά στην πορεία της κατά Θεόν μεγέθυνσης και προόδου της τοπικής μας Εκκλησίας στο διάβα του ενός αιώνος της ιδρύσεώς της. Όμως, όπως σοφά έχει διαμηνύσει ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, η παρούσα επέτειος συνιστά όχι απλώς ευκαιρία αναστοχασμού και αποτίμησης του παρελθόντος, αλλά πρωτίστως εφαλτήριο για την προετοιμασία μας για ένα δυναμικό μέλλον. Οφείλουμε στα νέα παιδιά, τον «ανθό» του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στους Αντίποδες, να θέσουμε ισχυρά θεμέλια για τη νέα εκατονταετία που ανατέλλει· αφουγκραζόμενοι τις σύγχρονες ανάγκες τους, ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις της εποχής μας και της πολυπολιτισμικής κοινωνίας όπου ο Θεός μας έταξε να ζούμε, και απομακρινόμενοι από αστοχίες και λάθη του παρελθόντος, τα οποία χώρισαν αντί να ενώσουν, διαίρεσαν αντί να πολλαπλασιάσουν.
Διαθέτοντας πλήρη επίγνωση της βαρυτάτης ευθύνης που έχουμε επωμιστεί ως ο συνδετικός κρίκος της πρώτης με τη δεύτερη εκατονταετία, ομολογουμένως οι καρδιές μας σκίρτησαν από χαρά και κατεκλύσθησαν από αγαλλίαση στο άκουσμα της προσφάτου ανακοινώσεως του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, περί της εγκρίσεως, επί των αρχών, του νέου Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας. Για άλλη μια φορά, η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, ο Πατριάρχης του Γένους και η περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος, απέδειξαν εμπράκτως το στοργικό ενδιαφέρον και τη μέριμνά τους προς την τοπική μας Εκκλησία, όσο και την αληθινή αγωνία τους για την κατά Θεόν πρόοδο, προκοπή και ευημερία του χριστεπωνύμου πληρώματος της πέμπτης ηπείρου.
Με τη θέση σε ισχύ του νέου Συντάγματος, σε αντικατάσταση εκείνου που είχε καθιερωθεί το μακρινό 1959, ένα νέο κεφάλαιο θα ανοιχθεί για την Ιερά Αρχιεπισκοπή μας. Καθοριστική τομή συνιστά η θέσπιση της Συνοδικότητος, δια της εισαγωγής με το νέο Σύνταγμα του θεσμού της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου. Η Συνοδικότητα αποτελεί βασική αρχή της οργανώσεως, της διοικήσεως και της πνευματικής ζωής της Ορθοδόξου Εκκλησίας και έχει τις ρίζες της στα πρώτα αποστολικά χρόνια. Όπως προσφυώς έχει τονίσει ο Παναγιώτατος κ.κ. Βαρθολομαίος, «η συνοδικότης είναι αρχέγονος δομή και θεμελιώδης λειτουργία της Εκκλησίας, συνιστά δε ουσιαστικήνέκφρασιν της ενότητος και καθολικότητος αυτής».
Εξάλλου, καθ’ όλη τη δισχιλιετή ιστορία της, η Εκκλησία μας εκφράζεται πάντοτε συνοδικά, μέσα από τοπικές και περιφερειακές, με αποκορύφωμα τις επτά Οικουμενικές Συνόδους, οι οποίες συνεκλήθησαν για να προασπίσουν την Αλήθεια της Πίστεώς μας και την ενότητα του όλου Σώματος της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Στους σύγχρονους καιρούς, με το συνοδικό σύστημα διοικούνται όλα τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, καθώς επίσης η Εκκλησία της Κρήτης και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής (Ιερές Επαρχιακές Σύνοδοι). Κορυφαίο δε εκκλησιαστικό γεγονός των ημερών μας, και αντιστοίχου βεληνεκούς έκφραση της Συνοδικότητος, αποτέλεσε η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη, το έτος 2016. Η σπουδαιότητα του συνοδικού θεσμού υπογραμμίζεται και στο Μήνυμα της ιστορικής αυτής Συνόδου, στο οποίο χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Η Ορθόδοξος Εκκλησία εκφράζει την ενότητα και καθολικότητά της εν Συνόδω. Η Συνοδικότητα διαπνέει την οργάνωση, τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις και καθορίζεται η πορεία της».
Συνιστά πράγματι ευλογημένη εξέλιξη για την Ιερά Αρχιεπισκοπή μας το γεγονός ότι εφεξής θα διοικείται από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, με προεδρεύοντα τον Αρχιεπίσκοπό μας κ.κ. Μακάριο. Η δομική αυτή αλλαγή εγγυάται για την Εκκλησία μας ότι όχι μόνο θα παραμείνει αταλάντευτα προσηλωμένη στην αποστολή της, αλλά, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, θα πορευτούμε σε ασφαλέστερη οδό, με περισσότερη ενότητα και ουσιαστική εν Χριστώ κοινωνία μεταξύ μας, καθώς και με τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και με σύνολη την Ορθοδοξία. «Το σπουδαιότερο εκκλησιολογικό έργο του Συνοδικού Θεσμού», αποφαινόταν ο αοίδιμος Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης (Ζηζιούλας), κορυφαίος σύγχρονος θεολόγος, «είναι η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της τοπικής Εκκλησίας και της “κατά την Οικουμένην Καθολικής Εκκλησίας”, η οποία καθιστά τις τοπικές Εκκλησίες ένα σώμα».
Τούτων δοθέντων, είναι κατάδηλο ότι η ανατολή της δευτέρας εκατονταετίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην πέμπτη ήπειρο μάς επιφύλαξε μια ανεκτίμητη δωρεά, η οποία μπορεί να μην ελαφραίνει το βάρος της ευθύνης που περιγράφηκε στην αρχή – καθώς η ευθύνη αυτή διατηρείται στο ακέραιο – εντούτοις, μάς δυναμώνει ως Σώμα και θωρακίζει την ενότητά μας· μας παραδίδει ως εχέγγυο ότι θα πορευόμαστε συνοδικά με πρώτον τον Αρχιεπίσκοπό μας, κεφαλήν δε τον Κύριο ημών Ιησού Χριστού.
Ευγνώμονες ευχαριστίες για τη μεγάλη αυτή δωρεά και ευλογία, οφείλουμε στο Σεπτό της Ορθοδοξίας Κέντρο και στον Προκαθήμενο του Οικουμενικού Θρόνου, τον Παναγιώτατο Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος επαναβεβαίωσε την ανεξάντλητη αγάπη και τη στοργική φροντίδα του για όλα τα τέκνα της Μητρός Εκκλησίας, απανταχού της γης. Ενώ η κατακλείδα της ταπεινής ετούτης γραφής, δεν μπορεί παρά να αφιερωθεί στον χαρισματικό και οραματιστή Ποιμενάρχη μας, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο, ο οποίος, με ανυπόκριτη αγάπη προς το ανθρώπινο πρόσωπο και με θείο ζήλο για την πρόοδο της Εκκλησίας, εκδαπανά καθημερινά και αγόγγυστα τον εαυτό του, για τη θεραπεία των πνευματικών αναγκών του ποιμνίου του και για την ευόδωση των ευγενών οραμάτων και προσδοκιών του. Αναμφίβολα, το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται για την Ιερά Αρχιεπισκοπή μας μετά από τις ιστορικές αποφάσεις του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, φέρει ευδιάκριτη την υπογραφή του σεπτού Ποιμενάρχου μας. Για τον λόγο αυτό, ο φιλόχριστος λαός της πέμπτης ηπείρου θα τον ευγνωμονεί ες αεί!