Dogma

Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Αγίου Ιωάννη του Μονεμβασιώτη στις Γούβες

Την κυριώνυμη ημέρα τελέσθηκαν ο πανηγυρικός Όρθρος, η αρτοκλασία και η Θεία Λειτουργία.  

Την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024 η Εκκλησία μας τίμησε τη μνήμη του Αγίου νεομάρτυρος Ιωάννη του Μονεμβασιώτη, που ανήκει στη χορεία των Λακώνων Αγίων.

Στις Γούβες, το απόγευμα της παραμονής, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή αρκετών κληρικών από την ευρύτερη περιοχή. Λόγο πνευματικής οικοδομής απηύθυνε στο πυκνό εκκλησίασμα ο ιεροδιάκονος της Ι. Μητροπόλεώς μας, π. Αρσένιος.

Ακολούθησε η λιτάνευση στους δρόμους του χωριού της Τιμίας Κάρας του Αγίου, που φυλάσσεται στην ιστορική Ιερά Μονή Ζερμπίτσης, αποτμήματος των ιερών λειψάνων του και της ιερής εικόνας του, ενώ δεήσεις τελέσθηκαν τόσο στην πλατεία Γουβών, όσο και έμπροσθεν της πατρικής οικίας του Αγίου, υπέρ αναπαύσεως των γονέων του.

Κατακλείοντας την πανηγυρική εσπερινή λατρευτική σύναξη, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας επισήμανε ότι ο Άγιος Ιωάννης αποτελεί και στις μέρες μας πρότυπο βαθιάς πίστης και ανυποχώρητου φρονήματος, στοιχεία που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τους νέους και τις νέες μας, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν με επιτυχία τις πολλαπλές προκλήσεις της αλλοπρόσαλλης σύγχρονης κοινωνίας. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε στους ευλαβείς κατοίκους της περιοχής να έχουν την χάρη και την ευλογία του Νεομάρτυρα.

Την κυριώνυμη ημέρα τελέσθηκαν ο πανηγυρικός Όρθρος, η αρτοκλασία και η Θεία Λειτουργία.