Μέση Ανατολή: Ο πόλεμος στη Γάζα και η «απομόνωση» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων
Του Δημητρίου Λυκούδη, Δ/ντου Σύνταξης της εφημ. «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»
Μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα και οι προσπάθειες εκεχειρίας, και από τις δύο πλευρές, συχνότατα, πέφτουν στο κενό.
Από την 7η Οκτωβρίου που ξεκίνησε οι πολεμικές εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, 26.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά. Έως σήμερα, 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, κάποιοι εκ των οποίων έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις της UNRWAΜ. Μάλιστα, τη Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου, πολλές χώρες του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη χρηματοδότηση της εν λόγω υπηρεσίας, με τη δικαιολογία τη συμμετοχή μελών της στις επιθέσεις της Χαμάς εναντίων του Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου.
Από την πλευρά της, η UNRWAΜ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή μετά το τέλος Φεβρουαρίου, εάν η χρηματοδότηση διακοπεί.
Μέσα στο κλίμα αυτό, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων φαίνεται να βιώνει πρόωρα εφέτος τη «Μεγάλη Εβδομάδα», καθώς ήδη, από την αρχή της πολεμικής σύρραξης, έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, καθώς οι προσκυνητές έχουν σχεδόν μηδενιστεί και πολλές ενορίες και μητροπόλεις που είχαν οργανώσει προσκυνηματικές εκδρομές στην αγία γη, έχουν αναβάλει επ᾿ αόριστον το ταξίδι τους.
Η «Κ.τ.Ο.» είχε αναφερθεί και στην αρχή του πολέμου σε αυτόν τον οικονομικό «αποκλεισμό» της Αγιοταφικής Αδελφότητας, παροτρύνοντας, μέσα από αυτές τις γραμμές, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, την Πρεσβεία μας στο Ισραήλ αλλά και το Γενικό Προξενείο στα Ιεροσόλυμα να αναλάβουν δράση και να στηρίξουν τα ελληνορθόδοξα Προσκυνήματα, τα οποία στηρίζονται και υπάρχουν με την οικονομική υποστήριξη των χιλιάδων προσκυνητών.
Για την ώρα, παρά τις συνεχείς προσπάθειες και εκκλήσεις του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου προς κάθε φορέα και θεσμό που μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση, το σκηνικό δε φαίνεται να αλλάζει, με αθώες ψυχές καθημερινά να πεθαίνουν αβοήθητοι και εκατομμύρια πρόσφυγες να αναζητούν μια καλύτερη ημέρα μέσ᾿ από τα συντρίμμια. Είναι η χρονιά, που η Εβδομάδα των «Παθών» ήρθε νωρίτερα στη Μέση Ανατολή. Ας ελπίσουμε, γρήγορα να έρθει και η Ανάσταση!
Πηγή: Κιβωτός της Ορθοδοξίας