Ο Σεβασμιώτατος, κατά το κήρυγμά του, τόνισε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο πολέμων. Είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία με τα γνωστά όπλα και συγχρόνως ο οικονομικός πόλεμος που γίνεται με τα μέσα της οικονομίας. Ίσως για πρώτη φορά με τόση ένταση γίνεται ένας πόλεμος μεταξύ σχηματισμών που ο καθένας από αυτούς χρησιμοποιεί διαφορετικά είδη όπλων.
Συγχρόνως γίνεται και ένας τρίτος πόλεμος, ο λεγόμενος «κυβερνοπόλεμος», στον λεγόμενο «κυβερνοχώρο», τον ηλεκτρονικό, στα δίκτυα φορέων και ανθρώπων, στον οποίο τα σύνορα είναι διαπερατά και γίνονται «άυλες κυβερνοεπιθέσεις».
Σε αυτούς τους πολέμους η Εκκλησία προβάλλει, την περίοδο αυτή, και έναν πνευματικό πόλεμο, με την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής, τον πόλεμο εναντίον των πνευμάτων της πονηρίας και του διαβόλου για την αντιμετώπιση των παθών.
Αυτή την πνευματική περίοδο η Εκκλησία παρουσιάζει ως πρότυπο τον Χριστό, ο Οποίος στην έρημο αντιμετώπισε τους τρεις πειρασμούς του διαβόλου. Ο πρώτος πειρασμός ήταν να μετατρέψει τις πέτρες σε άρτους, ο δεύτερος να πέσει από το πτερύγιο του Ναού και ο τρίτος να προσκυνήσει τον διάβολο για να του δώσει όλες τις εξουσίες του κόσμου.
Οι Πατέρες της Εκκλησίας είδαν στους τρεις αυτούς πειρασμούς που δέχονται οι χριστιανοί τα τρία πάθη, της φιλαργυρίας, της φιλοδοξίας και της φιλοκτημοσύνης και τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζουν οι πιστοί με τη δύναμη του Χριστού.
Ο Απόστολος Παύλος, στην προς Εφεσίους επιστολή του, μας προτρέπει να αναλάβουμε την πανοπλία του Θεού, να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αμυντικά και επιθετικά όπλα για να νικήσουμε τον εχθρό.
Πρόκειται για τη ζώνη που είναι η αλήθεια, τον θώρακα που είναι η δικαιοσύνη, τα υποδήματα που είναι η ετοιμότητα για το ευαγγέλιο της ειρήνης, την ασπίδα που είναι η πίστη, την περικεφαλαία που είναι η ελπίδα της σωτηρίας, την μάχαιρα του πνεύματος που είναι ο λόγος του Θεού. Πρέπει να είμαστε αγρυπνούντες και προσευχόμενοι.
Όταν ως χριστιανοί και μάλιστα ως ορθόδοξοι κάνουμε αυτόν τον πόλεμο τότε θα έχουμε ειρήνη, αγάπη, δικαιοσύνη, ενότητα, μεταξύ μας και στις κοινωνίες. Όταν δεν ζούμε ως σταυρωμένοι, τότε γινόμαστε σταυρωτές των άλλων.
Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι αυτή την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής πρέπει να αγωνισθούμε για να μεταμορφώσουμε τον εαυτό μας καθώς επίσης να προσευχόμαστε για την ειρήνη του κόσμου, ιδιαίτερα στην πολύπαθη περιοχή της Ουκρανίας, η οποία εδώ και αιώνες ζητά την αυτονομία και ανεξαρτησία της.
Μεταξύ των πιστών που εκκλησιάστηκαν ήταν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας με ομάδα συνεργατών του.
Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους ιερείς και τον διάκονο, με τους οποίους συλλειτούργησαν, τον κ. Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, τους ιεροψάλτες του Ιερού Ναού και όλους τους εκκλησιασθέντες.
Ανέφερε ότι αγαπά ιδιαίτερα την περιοχή του Θέρμου, διότι είναι η πατρίδα του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, τον οποίο τιμούσαν στα Γιάννενα πριν από την αγιοκατάταξή του και έχει ιδιαίτερη ευλάβεια προς αυτόν. Επίσης είναι η πατρίδα του Γέροντά του, αγίου Καλλινίκου, Μητροπολίτου Εδέσσης, ο οποίος αγαπούσε πολύ τον άγιο Κοσμά και μιλούσε παντού για αυτόν και μάλιστα ήταν αυτός που ως πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως συνέταξε την αίτηση και τα κείμενα προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την επίσημη αγιοκατάταξή του.
Αναφέρθηκε επίσης στον άγιο Παΐσιο και την γνωριμία και επικοινωνία που διατηρούσε με τον άγιο Καλλίνικο και ευχήθηκε δι’ ευχών τους να τελειώσουν οι εξωτερικοί πόλεμοι και να γίνονται οι πόλεμοι κατά του διαβόλου.
Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θέρμου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Θέρμου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιδήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών υποδέχθηκαν επίσημα τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου.
Ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας προσφωνώντας τον Σεβασμιώτατο εξέφρασε την χαρά του για την σημερινή του επίσκεψη. Αναφέρθηκε στον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, στις εκκλησίες και τα μοναστήρια της περιοχής και στην καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Δήμου και της τοπικής Εκκλησίας. Αναφέρθηκε στην σχέση του Δήμου Θέρμου με την Μητρόπολη Ναυπάκτου, αφού τρεις τοπικές κοινότητες ανήκουν εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη αυτή και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πολύ καλή συνεργασία που έχουν.
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου αντιφωνώντας ευχαρίστησε ον Δήμαρχο και όλους τους παρόντες για την τόσο επίσημη και θερμή υποδοχή και αναφέρθηκε στην σχέση της εκκλησίας με τον τοπικό Δήμο τονίζοντας ότι υπάρχει μια εσωτερική ενότητα μεταξύ τους, αφού και οι δύο υπηρετούν τον άνθρωπο με διαφορετικούς σκοπούς.