Στην επίσκεψή του στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος μίλησε στους εργαζομένους στα Γραφεία, κληρικούς και λαϊκούς, για τον μακαριστό Μητροπολίτη, με τον οποίον ήταν συμμαθητές στα «Παπαστράτεια» Γυμνάσια Αγρινίου, και για την προσφορά του στην Εκκλησία, κυρίως τόνισε ότι ο Θεός κατευθύνει την ζωή μας, ενώ εμείς οφείλουμε σεβασμό και υπακοή στην Εκκλησία.
Ύστερα παρέλαβε την οικονομική διαχείριση της Ιεράς Μητροπόλεως και συζήτησε με τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Επιφάνιο Καραγεώργο, τον Νομικό Σύμβουλο Ιάκωβο Μπαλτά, τον Γραμματέα, τον λογιστή διάφορους υπαλλήλους και έδωσε τις δέουσες οδηγίες για την συνέχιση του έργου της Μητροπόλεως.
Απέστειλε την πρώτη Εγκύκλιο προς τούς Κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς, η οποία διαβάστηκε στους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως και τις Ιερές Μονές, την Κυριακή 9 Ιανουαρίου.
Ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής, μητροπολίτης Νατπάκτου κ. Ιερόθεος, την Κυριακή 9 Ιανουαρίου λειτούργησε στον Ιερό Ναό τού Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο, που είναι πολιούχος της πόλεως, με τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, τους Εφημερίους και τον διάκονο τού Ιερού Ναού. Στο κήρυγμά του ανέλυσε με συντομία τα κεντρικά σημεία των αναγνωσμάτων της ημέρας.
Μεταξύ των άλλων είπε ότι στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα παρατίθεται η προφητεία τού Προφήτου Ησαΐα, ότι ο Χριστός είναι το Φως το μέγα, και ότι στον λαό πού καθόταν στο σκοτάδι ανέτειλε το Φως. Ανέλυσε ότι αυτό το Φως δεν ήταν συμβολικό, ηθικό, αλλά θείο, άκτιστο. Το σκότος του λαού ήταν νοητό, ήταν το σκότος του νου. Έτσι, με την ενανθρώπηση τού Υιού και Λόγου του Θεού και το έργο Του ήρθε αυτό το Φως στους ανθρώπους, και βλέπουν το Φως, αφού καθαρίζεται η καρδιά τους και φωτίζεται ο νους τους.
Επίσης στο αποστολικό ανάγνωσμα αποδεικνύεται ότι ο άνθρωπος μετέχει του φωτισμού μέσα στην Εκκλησία, η οποία είναι το Σώμα τού Χριστού. Αυτό γίνεται με την όλη ζωή της και το πολίτευμά της πού είναι συνοδικό και ιεραρχικό, γι’ αυτό ο Θεός έδωσε στην Εκκλησία τούς Αποστόλους, τους Προφήτες, τους Ευαγγελιστές, τους ποιμένας και διδασκάλους, με σκοπό να καταρτίζονται οι άγιοι, και να αποκτούν το μέτρο της ηλικίας του πληρώματος τού Χριστού, που είναι η Θέωση.
Επομένως, ο Χριστός είναι το Φως τού κόσμου, και ο άνθρωπος πού έχει σκοτασμό νου πρέπει να φθάσει στον φωτισμό, και να δει το Φως. Αυτό είναι το έργο των Επισκόπων, των ποιμένων και διδασκάλων, όλα τα άλλα είναι υποδεέστερα. Δυστυχώς, όμως, όπως τόνισε, σε μερικούς Κληρικούς και Χριστιανούς επικρατεί η εκκοσμίκευση, αφού ασχολούνται με λεπτομερειακά θέματα, αγνοώντας τον βαθύτερο σκοπό της ενανθρωπήσεως τού Χριστού και το έργο της Εκκλησίας.
Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε τους κληρικούς, τους ψάλτες, τους επιτρόπους τους εκκλησιασθέντες, που τήρησαν τα μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού, θυμήθηκε ότι ως μαθητής Γυμνασίου εκκλησιαζόταν στον Ιερό αυτόν Ναό, καθώς, επίσης, αναφέρθηκε στον παπά Αποστόλη Φαφούτη, πού ανοικοδόμησε τον Ιερό Ναό, και υπήρξε ένας φωτεινός Ιερέας της Πόλεως τού Αγρινίου.
Μετά την θεία Λειτουργία επισκέφθηκε το σπίτι, το οποίο λειτουργούσε παλαιά ως Οικοτροφείο, στο οποίο έμενε και εκείνος κατά τα γυμνασιακά του χρόνια, όπου συνάντησε τον αγαπητό του Ιερέα π. Αριστείδη Αντωνιάδη. Μετά επισκέφθηκε τούς Ιερούς Ναούς της Ζωοδόχου Πηγής, της Αγίας Τριάδος και τού Αγίου Δημητρίου.
Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος επισκέφθηκε το «Κτήμα Ταξιαρχών». Πρόκειται για αγρόκτημα από το οποίο παράγονται γαλακτοκομικά προϊόντα, το οποίο διευθύνει ο Ιερεύς τού Αγίου Δημητρίου Κωνσταντίνος Καντάνης, με συνεργάτες του και επιτελεί πλούσιο φιλανθρωπικό έργο.
Επιστρέφοντας στην Ναύπακτο, μετά το μεσημέρι, τέλεσε τρισάγιο στον τάφο τού μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Θεοκλήτου, στην Ιερά Μονή Αγίας Ελεούσης, ο οποίος υπήρξε Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, και από τον οποίον ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος παρέλαβε την Μητρόπολη το 1995, και τον βοήθησε οικονομικά στις αρχές της ποιμαντορίας του.