Ρωμαιοκαθολικοί Φοιτητές στον Κορίνθου Διονύσιο
Ο Σεβασμιώτατος αποχαιρέτησε τους προσκεκλημένους με αναμνηστικές ευλογίες, βιβλία «Παύλου Σφραγίς», τις «Επιστολές του Απ. Παύλου» και μια Ι. Εικόνα του Αποστόλου Παύλου προκειμένου να εμπνέονται και να ευλογούνται από τον Μέγα Απόστολο μας.
Την Ι. Μητρόπολή μας και συγκεκριμένα τον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, επισκέφθηκαν την Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 25 υπότροφοι άλλων Χριστιανικών Δογμάτων, που φιλοξενούνται από την «Αποστολική Διακονία» της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πρόκειται για μια ομάδα φοιτητών, οι οποίοι προέρχονται από 20 διαφορετικές χώρες του κόσμου και είναι Κληρικοί ή υποψήφιοι Κληρικοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, το οποίο διοργανώνει η «Αποστολική Διακονία» της Εκκλησίας της Ελλάδος για ένα μήνα και περιλαμβάνει τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας και την γνωριμία με τον Ελληνορθόδοξο Πολιτισμό. Τους φοιτητές συνόδευσε ο καθηγητής του Προγράμματος κ. Χρήστος Παλασκώνης. Τον κ. Καθηγητή και τους φιλοξενούμενους φοιτητές υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, ο οποίος τους καλωσόρισε στην Αποστολική Ι. Μητρόπολή μας εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του, αφού προ εικοσαετίας ο ίδιος και ο Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος θέσπισαν το πρόγραμμα αυτό, στο οποίο σήμερα συμμετέχουν με θαυμάσια αποτελέσματα οι φιλοξενούμενοι φοιτητές.
Ο Ποιμενάρχης μας ομίλησε για την πλούσια ιστορία της Κορίνθου, που απαριθμεί περισσότερα από 4.000 χρόνια ζωής και φυσικά για τον Απόστολο Παύλο, ο Οποίος υπήρξε πολυπράγμων και ξεχωριστή προσωπικότητα με άριστη γνώση της Φιλοσοφίας και της Ελληνικής Γλώσσας. Στα πρώτα στάδια της ζωής του υπήρξε ζηλωτής των πατρώων παραδόσεων, ωστόσο μετεστράφη και από σφοδρός διώκτης των Χριστιανών μεταλλάχθηκε σε διαπρύσιο κήρυκα του Ευαγγελίου ιδρύοντας Τοπικές Εκκλησίες σε πολλές περιοχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όπως στην Έφεσο, στους Φιλίππους, στην Θεσσαλονίκη, στην Βέροια και φυσικά στην Αθήνα, όπου επιστράτευσέ όλη την ικανότητα του για να πείσει τους Αθηναίους φιλοσόφους για την Σταυρική Θυσία και την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε την παρουσία του Κυρίου μας σε όραμα, στον Απόστολο Παύλο, και την προτροπή «μὴ φοβοῦ, ἀλλὰ λάλει καὶ μὴ σιωπήσῃς, … διότι λαός ἐστί μοι πολὺς ἐν τῇ πόλει ταύτῃ» (Πραξ. ιη’, 9-10) ωθώντας τον Απόστολο να παραμείνει στην Κόρινθο, να δράσει καθοριστικά και να κηρύξει το Ευαγγέλιο του Κυρίου, ιδρύοντας την πρώτη οργανωμένη Εκκλησία στην Ευρώπη. Από την Κόρινθο ο Απ. Παύλος έγραψε και απέστειλε, με την Διάκονο της Εκκλησίας των Κεγχρεών Αγία Φοίβη, την «προς Ρωμαίους Επιστολή» Του και από εδώ επίσης έγραψε και τις δύο «προς Θεσσαλονικείς Επιστολές» Του. Ενώ φυσικά κατανοούμε ότι και οι δύο «Προς Κορινθίους Επιστολές» Του έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον Χριστιανισμό και την Εκκλησία. Η δε Τοπική μας Εκκλησία ονομάζεται Αποστολική γιατί στηρίζεται στην διδασκαλία των Αποστόλων, οι Οποίοι είναι οι ακίνητες «κολώνες» της Εκκλησίας.
Ο Ποιμενάρχης μας πληροφόρησε τους φοιτητές για την σχέση των σημερινών Κορινθίων με τον ιδρυτή της Τοπικής μας Εκκλησίας, για την ιδιαίτερη αγάπη που τρέφουν γι’ Αυτόν, καθώς επίσης και για τις κατ’ έτος καθιερωμένες Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν Του υπό τον τίτλο: «ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ» κατά την διάρκεια των οποίων λαμβάνει χώρα ο Μέγας Συνοδικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου και Πιστοί συρρέουν κατά χιλιάδες προκειμένου να Τον τιμήσουν. Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια σύντομη αναφορά στο σύγχρονο Ποιμαντικό και Κοινωνικό έργο της Εκκλησίας της Κορίνθου.
Αμέσως μετά την ιστορική αναδρομή οι φιλοξενούμενοι φοιτητές και ο κ. Παλασκώνης μετέβησαν στην Αρχαία Κόρινθο όπου και ξεναγήθηκαν από τον σεπτό Ποιμενάρχη μας στους χώρους του φημισμένου παγκοσμίως Αρχαιολογικού χώρου και συγκεκριμένα στην Αρχαία Αγορά και στο Βήμα του Γαλλίωνος, το οποίο αποτελεί και την ιστορική καθέδρα της Ι. Μητροπόλεως μας. Μετά την ξενάγηση παρατέθηκε γεύμα στο Συνεδριακό Κέντρο «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» της Ι. Μητροπόλεώς μας, στο Ι. Προσκύνημα των Αγίων Αναργύρων στην Αρχαία Κόρινθο.
Ο Σεβασμιώτατος αποχαιρέτησε τους προσκεκλημένους με αναμνηστικές ευλογίες, βιβλία «Παύλου Σφραγίς», τις «Επιστολές του Απ. Παύλου» και μια Ι. Εικόνα του Αποστόλου Παύλου προκειμένου να εμπνέονται και να ευλογούνται από τον Μέγα Απόστολο μας.