Dogma

Σερρών Θεολόγος: Η Εκκλησία μας θα επιτελέσει και πάλι το πνευματικό και φιλανθρωπικό της χρέος

Γενική Σύναξη των εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, στον ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Σερρών.

Μετά την γενομένη εναρκτήρια προσευχή, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Γενική Σύναξη των εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, στον ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Σερρών.

Μετά την γενομένη εναρκτήρια προσευχή, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, με αφορμή την επί θύραις είσοδο στην κατανυκτικότατη περίοδο της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, ανέπτυξε, με πατερικές και αγιογραφικές αναφορές, σκέψεις ωφέλιμες και επιστηρικτικές για το προκείμενο πνευματικό, αγιαστικό και ιεραποστολικό έργο των κληρικών.

Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Η αγία και μεγάλη Τεσσαρακοστή προβάλλει ενώπιόν μας ως μία ποιότητα ζωής, ως επιλογή ελευθερίας, ως πρόσκληση πνευματικής ανατάσεως με οδηγό τον αιώνιο Ευαγγελικό λόγο, ως μία αφετηρία πνευματικών αγώνων κατά της αμαρτίας, που ως μία βαθειά υπαρξιακή τραγωδία μας χωρίζει από τον Θεό, γεγονός ιδιαιτέρως επώδυνο για τον άνθρωπο.

Το πνευματικό μας έργο κατ’ αυτήν την αγία και κατανυκτική περίοδο του εκκλησιαστικού μας έτους, έχει συγκεκριμένο πνευματικό στόχο, την απομάκρυνση από την χώρα της απαράκλητης φτώχειας και σκλαβιάς και την επιστροφή μας στον οίκο του ουρανίου Πατρός μας. Ο πνευματικός αγώνας της μεγάλης Τεσσαρακοστής μας οδηγεί με ασφάλεια στο ολόφωτο κατώφλι της Αναστάσεως του Κυρίου μας, που σηματοδοτεί τη νίκη κατά του θανάτου και το σωτήριο πέρασμά μας στην πληρότητα της ζωής.

Κυρίαρχη θέση στον αγώνα μας κατ’ αυτήν την σεπτή περίοδο, αλλά και σε ολόκληρη την ζωή μας κατέχει το ουράνιο δώρο της μετανοίας, δώρο αντάξιο της μεγαλοσύνης και της φιλανθρωπίας του ουρανίου Πατέρα μας. Στον γενναιοφρόνως αγωνιζόμενο κατά της πολυειδούς αμαρτίας άνθρωπο, έρχεται βοηθός ο ίδιος ο Θεός.

Η μετάνοια, ως ποιότητα ζωής, κάλεσμα σωτηρίας και επιλογή ελευθερίας, απευθύνεται από τον Κύριό μας στον καθένα μας προσωπικώς, αλλά και στις κοινωνίες και τα έθνη, που καθώς απομακρύνονται από τον Θεό, βιώνουν τις πικρές συνέπειες της αποστασίας τους. Είναι αφάνταστα πικρό να εγκαταλείπει ο άνθρωπος τον Θεό και να ζει μακριά Του. ”Γνῶθι, λέγει το στόμα του Θεού, ο προφήτης Ιερεμίας, καὶ ἰδέ, ὅτι πικρόν σοι τὸ καταλιπεῖν σε ἐμέ” (Ιερ. 2, 19). Αυτή την τραγική πραγματικότητα ζει σήμερα ο κόσμος».

Στο τέλος της συνάξεως, ο Σεβ. κ. Θεολόγος έκανε ειδική αναφορά στην εξόχως θλιβερή και λίαν ανησυχητική παγκόσμια επικαιρότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται εξαιτίας της πολεμικής συρράξεως και εισβολής στην Ουκρανία και εκάλεσε όλους τους κληρικούς σε πνευματικό συναγερμό ολοθύμου προσευχής, υπέρ της αμέσου καταπαύσεως των εχθροπραξιών, παρακλήσεως και στηρίξεως του χειμαζομένου λαού, μέρος του οποίου αποτελούν και οι δοκιμαζόμενοι ομογενείς Έλληνες αδελφοί μας της νοτίου κυρίως Ουκρανίας και επικρατήσεως της ειρήνης, της συνέσεως, της ψυχραιμίας και της αμοιβαίας κατανοήσεως στις σχέσεις των δύο λαών.

«Η Εκκλησία μας, ετόνισε ο Σεβ., θα επιτελέσει και πάλι το πνευματικό και φιλανθρωπικό της χρέος, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα βοηθήσει, στο μέτρο που θα ζητηθεί, συντεταγμένα και οργανωμένα, στην θεραπεία της βαθειάς ανθρωπιστικής κρίσεως, που προκαλεί η τραγωδία του πολέμου».