Dogma

Τον Πολιούχο τους Άγιο Χαράλαμπο εόρτασαν οι Παξοί

Στους Παξούς μετέβη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος, για την εορτή του πολιούχου του νησιού Αγίου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους.

Η καλοκαιρία της ημέρας βοήθησε ώστε η πανήγυρις να διεξαχθεί με την συμμετοχή πολλών κατοίκων και προσκυνητών των Παξών αφού ο προαύλιος χώρος του Ιερού προσκυνηματικού ναού ήτο κατάμεστος τηρώντας έτσι όλα τα μέτρα για την προστασία από την εξάπλωση του κορονοΐου. Παρόντες στην πανήγυρη, ο δήμαρχος των Παξών κ. Σπυρίδων Βλαχόπουλος με μέλη του δημοτικού συμβουλίου αλλά και ο πρώην δήμαρχος, λιμενικές και αστυνομικές αρχές, εκπαιδευτικοί του νησιού, ενώ στο τέλος της θείας λειτουργίας παιάνισε πανηγυρικά η φιλαρμονική των Παξών στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού.

Κατά την ομιλία του στη Θεία λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο τιμώμενο πρόσωπο του Αγίου Χαραλάμπους, στο μαρτύριο του, στην προσφορά του στην εκκλησία εναντίον των αιρετικών και της στηρίξεως των πιστών με τον λόγο του και την προσευχή του.

Ο Σεβασμιώτατος στη συνέχεια υπογράμμισε από το αποστολικό ανάγνωσμα, που ο απόστολος Παύλος κρατούμενος στις φυλακές της Ρώμης, έγραψε παραινετική επιστολή στον μαθητή του Τιμόθεο στη Έφεσσο, τρία σημεία.

Πρώτον· «Τέκνον Τιμόθεε, μὴ ἐπαισχυνθῇς τὸ μαρτύριον τοῦ Κυρίου ἡμῶν μηδὲ ἐμὲ τὸν δέσμιον αὐτοῦ, ἀλλὰ συγκακοπάθησον τῷ εὐαγγελίῳ κατὰ δύναμιν Θεοῦ, τοῦ σώσαντος ἡμᾶς ». Το μαρτύριο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα όχι μόνο των χριστιανών των πρώτων αιώνων αλλά διαχρονικά, εάν θέλει ο σύγχρονος χριστιανός να είναι αληθινός μαθητής του Χριστού, πρέπει να επιζητεί το μαρτύριο, είτε του αίματος είτε της συνειδήσεως. Η εποχή μας είναι αντιστρατευόμενη στο πνεύμα του Χριστού με όλες τις ενάντιες εκδηλώσεις, είτε των νόμων είτε του εκκοσμικευμένου πνεύματος. Εάν σήμερα θέλει ο οιοσδήποτε να είναι αληθινός μαθητής του Χριστού πρέπει να αντιστέκεται σε αυτά τα κελεύσματα της συγχρόνου νέας εποχής, όπως αντιστάθηκε και ο Άγιος Χαράλαμπος.

Δεύτερον· « ταύτα παράθου της πίστις οίτινες και ετέρους δίδαξαι ». Το πνεύμα το αντιστασιακόν που πρέπει να χαρακτηρίζει τους εκκλησιαστικούς πνευματικούς ταγούς, τούτο πρέπει να μοιράζεται μετά του ποιμνίου της Εκκλησίας, που διαποτιζόμενοι απ’ αυτό το πνεύμα μπορούν να μεταδώσουν το πνεύμα της ανδρείας, της πίστεως και της ελπίδας σε όλη την χριστιανική κοινωνία. Έτσι εργάστηκε και ο Άγιος Χαράλαμπος. Το πνεύμα της αντίστασης μπορεί να έχει απώλειες υλικές αλλά έχει την ανάκαμψη την πνευματική, που απ΄αυτών πάσχει η σύγχρονη κοινωνία μας.

Τρίτον · « Μνημόνευε Ιησούν Χριστόν ». Κανένα έργο πνευματικό δεν συντελείται χωρίς την προσευχή. Η επίκλησης του ονόματος του Ιησού Χριστού είναι η δύναμις και το εφόδιο με το οποίο μπόρεσαν οι μάρτυρες της πίστεως να αντισταθούν στον πόλεμο τον πνευματικόν. Η προσευχή και η επίκληση του ονόματος του Χριστού δυναμώνει ψυχικά και πνευματικά τον άνθρωπο και ενδύεται την πανοπλία του πνεύματος προκειμένου να πολεμήσει, όχι προς σάρκα και αίμα, αλλά προς τας εξουσίας και τον κοσμοκράτορα του αιώνος τούτου. Αυτήν την εικόνα που μας περιγράφει ο απόστολος Παύλος, παρά το προκεχωρημένο της ηλικίας του που είχε ο Άγιος Χαράλαμπος και που σήμερα εορτάζει την μνήμη του η εκκλησία μας και ιδιαίτερα η πατρίδα μας.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του, που το περισσότερο εκκλησίασμα αποτελείτο από νέους ανθρώπους και ιδιαίτερα οικογενειάρχες με τα παιδιά τους και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά με τις πρεσβείες του πολιούχου των Παξών Αγίου Χαραλάμπους.