Λουδάρος Ανδρέας
«Ο Θεός δεν πέθανε… απλώς αυτοκτόνησε η πίστη των ανθρώπων…». Με αυτή την ιδιαίτερα χαρακτηριστική φράση σχολιάζει στο «Δόγμα» ο κ. Αναστάσιος Νεράντζης την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη.
Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας της «Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας», μίλησε για την απειλή του Ισλάμ σημειώνοντας με νόημα πως «Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει τόσο από το Ισλάμ, όσο από τις δικές της αφασία, νωχέλια, απάμβλυνση της εθνικής συνειδήσεως».
Από σήμερα ξεκινούν στην Αθήνα οι εργασίες της 20ης επετειακής γενικής συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. ενός ιδιαίτερα σημαντικού φορέα ο οποίος ιδρύθηκε στην Ελλάδα.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΔΟΓΜΑ: Τι ήταν αυτό το οποίο «γέννησε» την ανάγκη δημιουργίας της Δ.Σ.Ο. και πόσο σημαντικό είναι για την Αθήνα, το γεγονός πως φιλοξενεί αυτήν την επετειακή συνέλευση.
Α. ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Η ίδρυση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) συμπίπτει χρονικά με την περίοδο των μεγάλων ανακατατάξεων στην Ευρώπη και είναι προϊόν του προβληματισμού που προκλήθηκε από τα γεγονότα εκείνα.
Η απήχησή της υπήρξε ευρεία και έντονη, απόδειξη δε τούτου αποτελεί ότι αργότερα εκδηλώθηκαν, στο κοινοβουλευτικό πεδίο, και άλλες παρόμοιες κινήσεις μεταξύ Βουλευτών άλλων θρησκειών (π.χ. Κοινοβουλευτική Ένωση των Κρατών – Μελών της Ισλαμικής Συνδιάσκεψης).
Τέλος, έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η Δ.Σ.Ο. ιδρύθηκε εδώ και 20 χρόνια, με Ελληνική πρωτοβουλία, η δε μόνιμη έδρα της Γραμματείας της, βρίσκεται στην Αθήνα (κτίριο της Βουλής των Ελλήνων).
Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς ότι και το θρησκευτικό τμήμα του όλου εορτασμού θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στο Λόφο της Πνύκας, από το βήμα της οποίας, υπό την σκιά της Ακροπόλεως, ο Απόστολος Παύλος απευθύνθηκε στους Αθηναίους της εποχής και δι΄ αυτών στην Οικουμένη, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτή η αξία και η σημασία του επικείμενου εορτασμού της συμπληρώσεως 20 ετών από της ιδρύσεως της Δ.Σ.Ο..
ΔΟΓΜΑ: Τι είναι στην ουσία η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας;
Α. ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Η Δ.Σ.Ο. δεν είναι κίνηση θρησκευτική, ούτε (παρ)εκκλησιαστική οργάνωση. Μέλη της είναι μόνον όσοι συγκεντρώνουν δύο σωρευτικές προϋποθέσεις, δηλ. ιδιότητα ενεργού Βουλευτή και Χριστιανού Ορθοδόξου. Στις τάξεις μας συμπεριλαμβάνονται σήμερα ορθόδοξοι Βουλευτές από 26 Κοινοβούλια του κόσμου.
Βασικοί πυλώνες της οργανώσεως αυτής είναι η Ελλάδα και η Ρωσία.
Θέλουμε ν΄ αναδείξουμε το ρόλο της Ορθόδοξης Χριστιανικής θρησκείας, τις Αρχές και το βασικό πυρήνα της Διδασκαλίας της. Επιδιώκουμε ν΄ ανασύρουμε τις Αρχές της για ειρήνη, ενότητα, αλληλεγγύη, προσέγγιση, κατανόηση, ανοχή, σεβασμό στην προσωπικότητα και την διαφορετικότητα του άλλου, αδελφοσύνη, φιλαλληλία και μ΄ αυτές ως εμβρυουλκό να επιχειρήσουμε τον τοκετό ενός κόσμου καλύτερου, πιο ανθρώπινου, μιας κληρονομίας πιο αξιόπιστης που θα καταλείψουμε στους επερχόμενους.
Όλα αυτά δικαιολογούν τουλάχιστον μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την ευνοϊκή έκβαση της προσπάθειας αυτής.
ΔΟΓΜΑ: Πόσο εύκολη είναι η συνεργασία μεταξύ ανθρώπων από τόσες πολλές και διαφορετικές αφετηρίες και σε τι βαθμό συνεργάζεται η ΔΣΟ με τις Εκκλησιές;
Α. ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Δεν είμαστε αφελείς, ούτε ρομαντικοί, ούτε αιθεροβάμονες. Επιδιώκουμε την υπέρβαση των ακραίων εθνικιστικών, ομολογιακών και θρησκευτικών αντιλήψεων, την προστασία του Ορθοδόξου Χριστιανικού φρονήματος όπου γης, αλλά και των ίδιων των χριστιανών από κατατρεγμούς, διωγμούς και αποκλεισμούς.
Παλεύουμε για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την θρησκευτική ελευθερία του ανθρώπου.
Η πολιτική, με τη στενή της έννοια, βρίσκεται σε άλλο επίπεδο και αδυνατεί να μας επηρεάσει στο έργο μας. Η συνεργασία με τις κατά τόπους εκκλησίες, αλλά και μεταξύ μας είναι άψογη, ενώ τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δικαιολογούν την αισιοδοξία μας.
ΔΟΓΜΑ: Το λεγόμενο ριζοσπαστικό Ισλάμ κάνει όλο και περισσότερο αισθητή την παρουσία του στην Ευρώπη, κάνοντας πολλούς να φοβουνται για το αύριο της Ευρώπης ποια είναι η δική σας θέση.
Α. ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει τόσο από το Ισλάμ, όσο από τις δικές της αφασία, νωχέλια, απάμβλυνση της εθνικής συνειδήσεως, πλήρη απαλλοτρίωση της θρησκευτικής πεποιθήσεως, πνευματική αστάθεια και ηθική ασάφεια.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο Θεός δεν πέθανε (όπως κάποιοι εξακολουθούν να ψελλίζουν ακόμη), ούτε άλλωστε ήταν δυνατό να πεθάνει. Απλώς αυτοκτόνησε η πίστη των ανθρώπων στο Θεό.
Επί 20 συναπτά χρόνια η Δ.Σ.Ο. εγείρει γέφυρες και συνομιλεί με ανάλογες κινήσεις και πρωτοβουλίες. Το ενδιαφέρον μας για την άρθρωση ενός πολιτικού λόγου που θα βασίζεται στις Αρχές του Χριστιανισμού, της Δημοκρατίας, του κοινοβουλευτισμού, της ανεκτικότητας και της ετερότητας συνιστά απαραβίαστη αρχή και κανόνα πορείας.
Έχουμε υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο, στο οποίο μετέχουν χώρες με πλειοψηφία αλλοθρήσκων.
Εξάλλου προ ετών, μονογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με την Κοινοβουλευτική Ένωση των Κρατών Μελών της Ισλαμικής Συνδιάσκεψης (Κ.Ε.Ι.Σ.), ενώ συνεργαζόμαστε και με το Ίδρυμα Ανάπτυξης Αγά Χαν.
Στη πρόσφατη εκδήλωση που διοργανώσαμε στην Κωνσταντινούπολη παρουσία και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου παραβρέθηκε και ο κ.Helmi Alsaied Abdul Aziz El- Gazzar, μέλος της Λαϊκής Συνέλευσης της Αιγύπτου, Γενικός Γραμματέας του κόμματος «Ελευθερία και Δικαιοσύνη».
Επίσημος προσκεκλημένος στην παρούσα Γενική μας Συνέλευση του Ιουνίου είναι και ο Δρ. Al- Tahir, Ahmed Ibrahim, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ένωσης της Ισλαμικής Συνδιάσκεψης, Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας του Σουδάν.
Εξάλλου, η Δ.Σ.Ο. έχει εκφράσει τις ανησυχίες της και για την παρουσία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Συμβάλαμε στη διαμόρφωση του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση των χριστιανών στο πλαίσιο της ελευθερίας της θρησκείας.
ΔΟΓΜΑ: Η Ευρώπη αλλάζει. Ποια είναι η θέση της θρησκείας σε αυτή την αλλαγή;
Α. ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Σε μια εποχή, όπου οι παντός είδους -ισμοί (κομμουνισμός- καπιταλισμός- σοσιαλισμός- υλισμός κλπ) κατέρρευσαν ως Βαβελικοί πύργοι, οξύ προκύπτει το πρόβλημα της καθοδηγήσεως.
Ποιό Φώς θα φωτίσει τους δρόμους μας; Ποιός δρόμος θα φιλοξενήσει τα βήματά μας; Όπως τα πράγματα δείχνουν, μόνο μια νέα πίστη μπορεί να μας σώσει και να κατοχυρώσει το οδοιπορικό μας. Και τούτο θ΄ αποβεί ασφαλώς πρωτόφαντη εμπειρία.