Ο Πρέσβης της Ουκρανίας , μιλα στο ΔΟΓΜΑ για την εκκλησιαστική κατάσταση
Δεν πρέπει να παρέμβει το κράτος στα της Εκκλησίας – Υπάρχει διάλογος μεταξύ των παρατάξεων – Υπάρχουν σχέσεις και με την Εκκλησία της Ρωσίας αλλά και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Λουδάρος Ανδρέας
Την πρόθεση της Κυβέρνησης της χώρας του να μην εμπλακεί στα εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας στην Ουκρανία που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται χωρισμένη, περιέγραψε σε αποκλειστική συνέντευξη του στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα.
«Η Εκκλησία δεν χρειάζεται καμία εξωτερική παρέμβαση στην προσπάθεια της να βρεθεί η κοινή πλατφόρμα που θα οδηγήσει στην ένωση» τονίζει ο κ. Βλαδίμηρος Σκουρώφ στο www.dogma.gr σημειώνοντας παράλληλα πως η Εκκλησία της Ουκρανίας «συνδέεται με την Εκκλησία της Ρωσίας» αλλά και «διατηρεί τις δομικές της σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο».
Σε μια συγκυρία που πολλοί παρατηρητές θεωρούν πως το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές εξελίξεις στον ορθόδοξο χώρο, ο Ουκρανός Πρέσβης παρατηρεί πως «υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος μεταξύ των παρατάξεων».
Ο κ. Σκουρώφ μιλά και για το θέμα του θρησκευτικού τουρισμού αλλά και για τις σχέσεις Ελλάδας Ουκρανίας, σε μια συνέντευξη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
DOGMA: Ελλάδα και Ουκρανία ήταν ανέκαθεν πολύ κοντά. Πόσο έχουν επηρεαστεί οι σχέσεις των δυο λαών από την κοινή πίστη;
Β. ΣΚΟΥΡΩΦ: Ιστορικά, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας ήταν φιλικές. Σημαντικό ρόλο σε αυτό γεγονός παίζει οι κοινή πίστη των δύο λαών. Μην ξεχνάτε πως η Ορθόδοξη πίστη ήρθε σε εμάς από το Βυζάντιο με τον εκχριστιανισμό της Ρως του Κιέβου το 980.
DOGMA: Είναι γνωστό πως υπάρχει αύξηση της ισλαμικής παρουσίας, ειδικά των ριζοσπαστικών στοιχείων της σε ολόκληρο τον κόσμο. Ποια είναι η κατάσταση στην Ουκρανία;
Β. ΣΚΟΥΡΩΦ: Υπάρχει μια τάση αύξησης του Ισλάμ στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Κριμαίας. Αυτό απασχολεί ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους. Πρέπει όμως να σας τονίσω πως ότι η Ουκρανία παραμένει αφοσιωμένη στην χριστιανική πίστη και οι Ουκρανοί όπως όλοι κατανοούμε το πόσο σημαντικό είναι οι Χριστιανοί του κόσμου να παραμείνουμε ενωμένοι απέναντι στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.
DOGMA: Ποια είναι η εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία; Ξέρω πως η Εκκλησία εκεί είναι χωρισμένη. Τι πιστεύετε πρέπει να γίνει ώστε να ενωθούν οι Εκκλησίες;
Β. ΣΚΟΥΡΩΦ: Η εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει δύσκολη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην χώρα είναι χωρισμένη. Ωστόσο βλέπουμε με ικανοποίηση πως υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος μεταξύ των παρατάξεων, κάτι το οποίο, κατά τη γνώμη μας, θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα με τελικό στόχο την ένωση των ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ουκρανία
Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει, που με ρωτήσατε, θα σας πω πως η Εκκλησία δεν χρειάζεται καμία εξωτερική παρέμβαση στην προσπάθεια της να βρεθεί η κοινή πλατφόρμα που θα οδηγήσει στην ένωση.
DOGMA: Τι κάνει η Κυβέρνηση σας γι αυτό το θέμα και ποιος είναι ο ρόλος των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας;
Β. ΣΚΟΥΡΩΦ: Στην Ουκρανία η Εκκλησία λειτουργεί ξεχωριστά από το κράτος. Η κανονική ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, συνδέεται με την Εκκλησία της Ρωσίας αλλά όπως γνωρίζετε έχει ευρεία αυτονομία. Την ίδια στιγμή η Ουκρανία διατηρεί τις δομικές της σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος επισκέφθηκε επίσημα την χώρα το 2009. Πιο πρόσφατα στις 18 Οκτωβρίου αυτού του έτους, στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους παρουσία του κ.κ. Βαρθολομαίου, παρουσίασα εκ μέρους του Προέδρου της Ουκρανίας ακριβές αντίγραφο του πρώτου Ουκρανικού βιβλίου – Ευαγγελίου της Περεσόπνιτσα του 16ου αιώνα.
DOGMA: Τα τελευταία χρόνια οι ορθόδοξες χώρες κάνουν προσπάθειες να αναπτύξουν τον θρησκευτικό τουρισμό. Υπάρχει κάποια συνεργασία πάνω σε αυτό;
Β. ΣΚΟΥΡΩΦ: Σχετικά με το θέμα του τουρισμού θα ήθελα να πω ότι πρόκειται για ένα από τα σημεία όπου οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ελλάδας αναπτύσσονται πολύ δυναμικά.
Παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία οι τουριστικοί δείκτες αυξάνονται δραστικά, και στον τομέα του προσκυνηματικού τουρισμού.
Πολλοί Ουκρανοί επισκέπτονται τακτικά το Άγιον Όρος και άλλους ιερούς προορισμούς, όπως τον ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, τα Μετέωρα και άλλες περιοχές.
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αυξητική τάση και στους Έλληνες που επισκέπτονται την Ουκρανία για να γνωρίσουν ορθόδοξους προορισμούς όπως την Λάβρα των Σπηλαίων, τη Μονή του Pochaev και Sviatohorsk και άλλους ιερούς τόπους.
Οι Έλληνες τουρίστες επισκέπτονται συχνά το Κίεβο, την Οδησσό, τη Μαριούπολη και την Κριμαία, μέρη που συνδέονται τόσο με την ελληνική ιστορία όσο και με την χριστιανική πίστη.
Από μόνο του αυτό το γεγονός είναι ιδιαίτερα θετικό και αποδεικνύει την συνέχεια με βάση τα κοινά ιστορικά και θρησκευτικά στοιχεία των δύο λαών.
DOGMA: Στο τέλος Οκτωβρίου ταξίδεψε στην Ουκρανία ένα σημαντικό κειμήλιο από το Άγιον Όρος…
Β. ΣΚΟΥΡΩΦ: Από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στην χώρα τεμάχιο του ιερού λειψάνου (δεξί χέρι) του Αγίου Γεωργίου από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους. Η μεταφορά του λειψάνου γίνεται με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Β΄ και του Προκαθημένου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Μητροπολίτη Βλαδίμηρου υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ουκρανίας κ. Βίκτωρ Γιανουκόβιτς.
Το ιερό λείψανο δεν θα μεταφερεθί μόνο στην πρωτεύουσα Κίεβο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας όπως το Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο, το Ντονέτσκ, το Ντιπροπετρόβσκ κ.α.
Λίγο πριν την μεταφορά των ιερών λειψάνων η Ουκρανική τηλεόραση προέβαλε ειδικό αφιέρωμα στο Άγιον Όρος και τον Άγιο Γεώργιο Τροπαιοφόρο.
DOGMA: Πως είναι η ζωή σας στην Ελλάδα;
Β. ΣΚΟΥΡΩΦ: Η διπλωματική εκπροσώπηση στην Ελλάδα είναι τιμητική και ταυτόχρονα αποτελεί μια πρόκληση, ειδικά αυτήν την περίοδο που το ελληνικό Έθνος αντιμετωπίζει μια σημαντική οικονομική κρίση.
Ως εκπρόσωπος του φιλικού ουκρανικού λαού, θέλω να εκφράσω την αμέριστη συμπαράστασή μου και τις πιο ειλικρινείς ευχές μου για την όσο το δυνατόν συντομότερη υπέρβαση της κρίσεως.
Συνολικά η ζωή μου στην Ελλάδα είναι γεμάτη δραστηριότητες. Υπάρχει πολύ δουλειά. Ωστόσο υπάρχει και η ευκαιρία να εμβαθύνω τις γνώσεις μου μαθαίνοντας αυτήν την όμορφη χώρα.
DOGMA: Κύριε Πρέσβη, σας ευχαριστώ για την συνομιλία.
Β. ΣΚΟΥΡΩΦ: Εγώ σας ευχαριστώ και θέλω να ευχηθώ σε όλους τους αναγνώστες του www.dogma.gr υγεία και επιτυχίες