Dogma

Ζιμπάμπουε Σεραφείμ: Βοηθάμε ορφανά παιδιά να ζήσουν – Συνέντευξη στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

Ο μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

«Η ποιμαντική και φιλανθρωπική μας διακονία εξαρτάται από το θέμα της διαφώτισης από φορείς όπως εσείς, για να ενθαρρύνονται ευσεβείς οικογένειες να μας κάνουν μικρές μηνιαίες εισφορές για το σκοπό αυτό ή να αναλαμβάνουν να γίνονται ανάδοχοι βαπτίσεων άπορων και ορφανών παιδιών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας».

Ο κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στα γεωγραφικά όρια της μητροπόλεώς του και στις δυσκολίες των μεγάλων αποστάσεων μεταξύ των ενοριών και τόνισε ιδιαίτερα τις τεράστιες φιλανθρωπικές ανάγκες που επωμίζεται η μητρόπολη προκειμένου να δώσει ζωή και ελπίδα σε ορφανά και πεινασμένα παιδιά.

– Κ.τ.Ο.: Ποια είναι η γεωγραφική έκταση της μητρόπολης Ζιμπάμπουε και πόσες ενορίες περιλαμβάνονται σε αυτήν;

– κ. Σεραφείμ: Εν πρώτοις τις ευχαριστίες μου στη «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» για την ευκαιρία που έχουμε να μιλήσουμε για τη Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε και την Ιεραποστολική μας διακονία.

Η Μητρόπολη μας ανήκει στην Εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, που έχει από τον πρώτο αιώνα την εκκλησιαστική δικαιοδοσία στην Αφρικανική Ήπειρο, με πρώτο μας Επίσκοπο τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο και σημερινό του Διάδοχο το Μακαριώτατο Κρητικό Πάπα και Πατριάρχη μας Θεόδωρο Β’.

Στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε και Αγκόλας υπάγονται δύο χώρες, η Ζιμπάμπουε, όπου βρίσκεται κι η έδρα της Μητροπόλεώς μας, στη πρωτεύουσα της Χώρας, στο Χαράρε και η Αγκόλας. Η Ζιμπάμπουε έχει τρεις φορές τη γεωγραφική έκταση της Ελλάδας, με πληθυσμό 16,5 εκατομμύρια. Η Αγκόλα έχει δέκα φορές την γεωγραφική έκταση της Ελλάδας με πληθυσμό 36 εκατομμύρια. Από την Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε προέρχονται οι Ιερές Μητροπόλεις Μαδαγασκάρης, Ζάμβιας και Μποτσουάνας και οι Ιερές Επισκοπές Μοζαμβίκης, Μαλάουι και Τολιάρας (Μαδαγασκάρης).

Η Ορθοδοξία στις χώρες αυτές έφθασε τον προηγούμενο αιώνα, όταν έφθασαν για οικονομικούς λόγους στις χώρες αυτές, Μικρασιατική καταστροφή, κατοχή, εκδιωγμός από Αίγυπτο και Ανατολική Αφρική (Τανζανία, Σουδάν και Αιθιοπία) και μετά με τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στη Κύπρο. Εκτός από τους Έλληνες εξ Ελλάδος και Κύπρου, είχαμε και μερικούς Ορθόδοξους από τις Ανατολικές Χώρες και από τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Σταδιακά ξεκίνησε κι η Ιεραποστολή ανάμεσα στο τοπικό πληθυσμό δίνοντας προτεραιότητα στους πληθυσμούς που δεν είχαν γνωρίσει τον Ευαγγέλιο και το Πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Στις 8 χώρες της Ιεράς Μητρόπολης Ζιμπάμπουε η Ιεραποστολή ξεκίνησε επί του μακαριστού Πατριάρχου Παρθενίου από το μακαριστό Μητροπολίτη Καρθαγένης Χρυσόστομο και το μακαριστό Επίσκοπο Μαδαγασκάρης Νεκτάριο και συνεχίσθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό επί της Πατριαρχείας του μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου Ζ’ από το σημερινό μας Αλεξανδρινό Προκαθήμενο κ. Θεόδωρο και το Μητροπολίτη Γουϊνέας κ. Γεώργιο.

Σήμερα λειτουργούν εννιά ενορίες, τέσσερις εξ αυτών για τους Αποδήμους μας και μέλη του τοπικού πληθυσμού και πέντε Ιεραποστολικές με τη συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού. Έχουμε όμως και Παρεκκλήσια, όπως στους χώρους της Ελληνικής Ακαδημίας μας, εκεί που στεγάζεται η Μητρόπολη μας και Οικογενειακά Παρεκκλήσια.

Σε δύο από τις σημαντικές Ιεραποστολικές μας ενορίες δεν έχουμε ακόμη Ιερό, χρησιμοποιούμε προσωρινές κατασκευές για τη τέλεση της Θείας Λειτουργίας κι άλλων ιερών Ακολουθιών. Είναι οι Ιεραποστολικές μας ενορίες της Παναγίας του Κύκκου και του αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ. Όλες βρίσκονται και λειτουργούν στη Ζιμπάμπουε, μερικές από τις ενορίες μας είναι 400 και 200 χιλιόμετρα μακριά από την έδρα της Μητροπόλεώς μας.

Στην Αγκόλα εξυπηρετούμε έκτακτα τις ποιμαντικές ανάγκες των Ορθοδόξων, τελευταίως με τις ευλογίες του Πατριάρχου μας Θεοδώρου και τη συνεργασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κανάγκας Χαρίτωνος, ξεκινούμε την Ορθόδοξη Ιεραποστολή και στην Αγκόλα (σε περιοχές που συνορεύουν με το Κογκό).

 

– Κ.τ.Ο.: Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στη διάδοση του ευαγγελικού μηνύματος;

-κ. Σεραφείμ: Πρώτο, να στηρίξουμε οικονομικά τους ιθαγενείς κληρικούς μας και τους ιθαγενείς κατηχητές μας και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε νέα στελέχη για το σκοπό αυτό, και δεύτερο, να μπορέσουμε να βρούμε τρόπους με τη βοήθεια του Θεού να κτίσουμε απλούς Ιερούς Ναούς εκεί που δεν έχουμε.

                                                     

– Κ.τ.Ο.: Πώς είναι η κατάσταση στα όρια της μητροπόλεὠς σας σχετικά με την παρουσία άλλων χριστιανικών ομολογιών ή και αιρέσεων; Δημιουργούν προβλήματα στο έργο σας;

– κ. Σεραφείμ: Ούτε τους ενοχλούμε, ούτε μας ενοχλούν. Διδάσκουμε το λόγο του Κυρίου χωρίς κανένα εμπόδιο, απλώς ουδεμία οικονομική βοήθεια έχουμε για την Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε από τα ποσά που δίνουν εισφορές οι πιστοί για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή είτε από τους ετήσιους εράνους σε όλους τους Ιερούς Ναούς στην Ελλάδα είτε από τις εισφορές που δίνονται στους Ιεραποστολικούς Συνδέσμους στην  Ελλάδα.

 

– Κ.τ.Ο.: Πώς μπορεί κάποιος να έλθει να διακονήσει εθελοντικά στη μητρόπολή σας και ποιες προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχουν γι᾿ αυτό το έργο;

– κ. Σεραφείμ: Να επικοινωνήσει μαζί μας στέλνοντάς μας το βιογραφικό του και για τη διάρκεια του χρόνου που μπορεί να είναι μαζί μας.

 

– Κ.τ.Ο.: Ποιες είναι οι σκέψεις και προτεραιότητές σας για τη μητρόπολη αυτή τη νέα χρονιά;

– κ. Σεραφείμ: Χρειαζόμαστε τις προσευχές σας με τη βοήθεια του Θεού να λύσουμε το πρόβλημα της οικονομικής στήριξης των ιθαγενών κληρικών μας και ιθαγενών κατηχητών μας, και ταυτόχρονα τη δημιουργία νέων στελεχών και την οργάνωση Ιεραποστολικών ενοριών στην Αγκόλα. Το πρόβλημα της φτώχειας μαστίζει τη χώρα σε τόσο μεγάλο βαθμό που δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί στις φιλανθρωπικές μας ευθύνες όσο μπορούμε να προστατεύουμε άπορα και ορφανά παιδιά να έχουν λίγο νερό, λίγο φαγητό, να τα βοηθάμε να πηγαίνουν σχολείο και, όταν αρρωσταίνουν, να τα βοηθήσουμε όσο μπορούμε δίνοντας τους την ελπίδα να ζήσουν. Η ποιμαντική και φιλανθρωπική μας διακονία εξαρτάται από το θέμα της διαφώτισης από φορείς όπως εσείς, για να ενθαρρύνονται ευσεβείς οικογένειες να μας κάνουν μικρές μηνιαίες εισφορές για το σκοπό αυτό ή να αναλαμβάνουν να γίνονται ανάδοχοι βαπτίσεων άπορων και ορφανών παιδιών.

Στη συνέχεια σας παραθέτουμε, μαζί με τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας, το ενημερωτικό φυλλάδιο των αναγκών της Ιεραποστολικής μας διακονίας για να μας βοηθήσετε στο θέμα της σωστής διαφώτισης με την αξιόλογη Εκκλησιαστική σας εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

 

ΤΡΟΠΟΙ ΣΤΗΡΙΞΕΩΣ ΤΗΣ  ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗ  ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ (ολο αυτο να μπει σε πλαισιο, να ξεχωριζει)

Το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας μας χρειάζεται τη βοήθεια μας, χρειάζεται τις προσευχές μας, χρειάζεται την ηθική μας στήριξη, αλλά και την υλική. Με τα έξοδα που έχουμε για την αγορά ενός καφέ ή ενός αναψυκτικού, μπορούμε να κάνουμε θαύματα στην Ιεραποστολή και να γίνουμε Ιεραπόστολοι.

 

Ανάγκες της Ιεραποστολής:

– Αγορά τροφίμων και πόσιμου νερού σε άπορα και ορφανά παιδιά και οικογένειες των οποίων ένας εκ των γονέων έχουν πεθάνει (ορφανές και άπορες οικογένειες).

– Έξοδα προετοιμασίας Ιθαγενών Κατηχητών για τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Πίστης σε εκατοντάδες ιθαγενείς, μικρούς μεγάλους που θέλουν να γίνουν Ορθόδοξοι σε διάφορες μακρινές περιοχές.

 

Οι τραπεζιτικοί λογαριασμοί μας για όσους θέλουν να βοηθήσουν είναι οι ακόλουθοι

          Στην Ελλάδα

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, αριθμός Λογαριασμού 146/296079-62 στο όνομα Ιερά Μητρόπολις  Ζιμπάμπουε,

IBAN Λογαριασμού GR2801101460000014629607962

            Στην Κύπρο

     Tράπεζα Κύπρου  Greek orthodox Archbishopric of Zimbabwe,

Αριθμός λογαριασμού 357013494296

IBAN CY32 0020 0195 0000 3570 1349 4296

 

     Ελληνική Τράπεζα, MITROPOLIS OF ZIMBABWE & ANGOLA

IBAN No:  CY61 0050 0121 0001 2110 5652 6600

KAI ΠΡΩΗΝ Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού ο ίδιος λογαριασμός τώρα στην Ελληνική Τράπεζα στη Κύπρο

Ιερά Μητρόπολις Ζιμπάμπουε

Aριθμός Λογαριασμού 241-12-G42383-01

Εισφορές απευθείας μέσω της Τράπεζας σας στο λογαριασμό μας στη Ζιμπάμπουε

Standard Chartered Bank,

NOSTRO ACCOUNT

(Το ιμέιλ επικοινωνίας είναι stmark@mweb.co.za

Μέσω facebook Kykkotis philippos Seraphim).

 

ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΛαΙΣΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ:

ΔΗΛΑΔΗ, ΔΥΟ ΠΛΑΙΣΙΑ.

  1. Οι αναγκες παραπανω και οι τροποι καταθεσης χρηματων

2 βιογραφικο δεσποτη

Δυο λόγια για τον Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ

Ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ.Σεραφείμ γεννήθηκε στη Γαλαταριά Πάφου στις 2 Φεβρουαρίου 1961. Το έτος 1973 εισήχθη ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Κύκκου. Με υποτροφία της Ιεράς Μονής Κύκκου, αποφοίτησε αριστούχος από το Α’ Λύκειο Κύκκου και στη συνέχεια από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1983 εχειροτονήθη Ιεροδιάκονος και το 1991 Πρεσβύτερος, προχειρισθείς εις Αρχιμανδρίτην από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο. Με υποτροφία της Αρχιεπισκοπής Κύπρου ειδικεύθηκε στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Ντάραμ της Μέγαλης Βρεττανίας στον κλάδο της Πατρολογίας. Διετέλεσε Μέλος του κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκοσμίου Ομοσπονδίας Ορθοδόξων Νέων «Ο Σύνδεσμος». Υπηρέτησε ως Εφημέριος στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Κένυας και Ειρηνουπόλεως, της οποίας Μητροπολίτης εξελέγη την 23η Σεπτεμβρίου 1997. Εχειροτονήθη Επίσκοπος την 28η Σεπτεμβρίου 1997 από τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Πέτρο Ζ’ και ενθρονίσθηκε υπό του ιδίου την 16η Νοεμβρίου 1997. Κατά τα έτη 1997-2001 διετέλεσε Διευθυντής της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’» στην Ναϊρόμπι, Πατριαρχικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Ντάρ Ες Σαλαάμ και της Επισκοπής Μπουκόμπας. Στις 22 Φεβρουαρίου 2001 εξελέγη Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας. Είναι Διευθυντής της «Κατηχητικής Σχολής Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ΄». Πρόεδρος του Μή Κυβερνητικού Οργανισμού της Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως «Αλεξανδρινός Φάρος», μέλος της Εφορείας της Πατριαρχικής Σχολής «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄» Ναϊρόμπι και Μέλος Συνοδικών Επιτροπών για τον Διαχριστιανικό και Διαθρησκειακό Διάλογο. Είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνοαφρικανικών Σπουδών και Μέλος του Δ. Συμβουλίου του ειδικού Κέντρου «Παιδιά του Δρόμου» του Γιοχάνεσμουργκ, της Εθνικής Επιτροπής Αιμδοσίας της Νοτίου Αφρικής, του Εθνικού Συβμουλίου Θρησκειών Νοτίου Αφρικής και Αντιπρόεδρος του Παναφρικανού Συμβουλίου των Εκκλησιών. Την 7η Οκτωβρίου 2010 εξελέγη Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας.