Αυστραλίας Μακάριος: «Δώσε αγάπη και θα δεις τους καρπούς του Παναγίου Πνεύματος να βλασταίνουν»
«Δώσε αγάπη και θα δεις τους καρπούς του Παναγίου Πνεύματος να βλασταίνουν». Την πατρική αυτή προτροπή απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος στον διάκονο κ. Παντελεήμονα Τουμπελέκη
«Δώσε αγάπη και θα δεις τους καρπούς του Παναγίου Πνεύματος να βλασταίνουν». Την πατρική αυτή προτροπή απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος στον διάκονο κ. Παντελεήμονα Τουμπελέκη, προ της εις Πρεσβύτερον χειροτονίας του, η οποία τελέστηκε το Σάββατο, 6 Μαΐου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου, στο Leichhardt του Σύδνεϋ, όπου αναλαμβάνει εφεξής να διακονεί ως Ιερατικώς Προϊστάμενος.
Οι ευσεβείς πιστοί της Ενορίας, καθώς και τα μέλη του Ενοριακού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Μητροθανάση, κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό και υποδέχθηκαν με χαρά και συγκίνηση τον Ποιμενάρχη τους, Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο, ενώ αναφώνησαν με μια φωνή «Άξιος» για τον νέο Πρεσβύτερο της τοπικής Εκκλησίας και Προϊστάμενο της Ενορίας τους.
Κατά τον νουθετήριο λόγο του, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι ο Χριστός με την Ανάστασή του προσέφερε στον άνθρωπο τη δυνατότητα του ανακαινισμού, επισημαίνοντας πως αυτός ο ανακαινισμός «δεν μετατίθεται αποκλειστικώς για το επέκεινα, για τα Έσχατα», αλλά «η αλλαγή αυτή του έσω ανθρώπου, η “καλή αλλοίωση”, η αρχή της σωτηρίας μας ευρίσκεται εδώ στην παρούσα ζωή και μένει να ολοκληρωθεί στη Βασιλεία του Θεού». Υπενθύμισε, εξάλλου, το παράδειγμα του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος, από φοβερός διώκτης της Εκκλησίας, έγινε ο φλογερότερος κήρυκας του Ευαγγελίου, και επισήμανε πως η μόνη εξήγηση για αυτή τη θεμελιώδη μεταστροφή του, είναι η θεοπτική εμπειρία που είχε ο Απόστολος, δηλαδή η συνάντησή του με τον Αναστημένο Χριστό στον δρόμο για τη Δαμασκό. Στη βάση αυτού, κάλεσε τον χειροτονούμενο να πορευθεί, τηρουμένων των αναλογιών, προς συνάντηση μετά του Αναστημένου Κυρίου: «Αυτή είναι η οδός για κάθε χριστιανό, αναλόγως προς τα χαρίσματά του και τις κλίσεις του. Η δική σου κλίση είναι η οδός της αγίας ιερωσύνης, που οφείλεις να την αντιλαμβάνεσαι ως πορεία συνάντησης μετά του Αναστημένου Κυρίου, στην οποία πρέπει να προσκαλέσεις όσους περισσότερους συνοδοιπόρους μπορείς. Αυτή είναι η διακονία σου, μέσα από την ιερωσύνη να οδηγείς τους πιστούς, που η Εκκλησία σού εμπιστεύεται, στη συνάντηση μετά του Αναστάντος Χριστού».
Ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τον χειροτονούμενο ότι η πορεία του προς τη χαρά και το φως της Αναστάσεως θα διέρχεται πάντα από την οδύνη του Σταυρού, ενώ τον συμβούλεψε να πορευτεί στην πνευματική του Δαμασκό έχοντας πάντα προ οφθαλμών του το φως της Αναστάσεως, το οποίο θα τον οδηγεί στην αλήθεια, καθώς και να κρατάει αμώμητο το δώρο της ιερωσύνης που του παραδίδει η Εκκλησία, με σταθερότητα και με εμπιστοσύνη στον Κύριο, με γενναίο φρόνημα και ακλόνητη πίστη. Καταληκτικά, αναγνώρισε πως «η μέχρι σήμερα πορεία σου, μας γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία ότι οι προσδοκίες μας δε θα διαψευστούν», ενώ προέτρεψε τον π. Παντελεήμονα να δώσει τον εαυτό του στην υπηρεσία της ευλογημένης ενορίας του Αγίου Γερασίμου, αφιερώνοντας χωρίς φειδώ τον χρόνο του στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, καθώς και στις Θείες Λειτουργίες.
Πρωτύτερα, ο χειροτονούμενος διάκονος προσήλθε με ευλάβεια και υιϊκή συγκίνηση ενώπιον του Ποιμενάρχου του, δηλώνοντας έτοιμος να εμπιστευθεί τη ζωή του στα χέρια του Θεού, όπως και να αναλάβει τη βαριά ευθύνη που του αναθέτει ο Αρχιεπίσκοπός του. Απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο κ.κ. Μακάριο, τον ευχαρίστησε για την πατρική αγάπη και στοργή με τα οποία έχει περιβάλλει όλους από της αφίξεώς του στην Αυστραλία. «Μας έχετε δείξει ότι πρώτα απ’ όλα αγαπάτε τον Χριστό και την Εκκλησία Του», σημείωσε και προσέθεσε: «Ο μεγάλος πόθος και η αφοσίωσή σας, είναι να είμαστε όλοι ενωμένοι και να αγαπήσουμε κι εμείς ο ένας τον άλλον». «Αυτή την αγάπη, αυτή την πατρική φροντίδα, που μας έχετε δείξει», συνέχισε, «από σήμερα που αναλαμβάνω την ευθύνη σ’ αυτή την ευλογημένη ενορία του Αγίου Γερασίμου, θα προσπαθήσω με όλο μου το είναι, να τη μεταδώσω σε όλους τους πιστούς». Ακολούθως, στρεφόμενος προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, διαβεβαίωσε ότι «από σήμερα θα είμαι εδώ κοντά σας να υπηρετήσω, να διακονήσω, να θυσιάσω τη ζωή μου για καθέναν από σας. Θα προσέχω και θα φροντίζω όλους όσοι περνούν από τις πόρτες του Ναού. Οι πόρτες της εκκλησίας θα είναι ανοιχτές σε όλους όσοι έχουν οποιαδήποτε ανάγκη, στους πάσχοντες, στους συντετριμμένους, στους αδύναμους, στους πενθούντες. Θα είμαι εκεί όταν είστε χαρούμενοι και όταν είστε λυπημένοι».
Μετά την τελετή της χειροτονίας και την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου, το οποίο προσεφέρθη από τον χειροτονούμενο και την Ενορία του Αγίου Γερασίμου.