Εκκλησία της Ελλάδος για «GreenΣxisto» – Στρατηγικής σημασίας έργο – Πρόθεση να ωφελήσει πρώτιστα το λαό- Κλίμα συναίνεσης με το Δήμο Κερατσινίου – Βίντεο
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας την Τετάρτη 12/10/2022 ώρα 6:30 του αναπτυξιακού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην περιοχή «Σχιστό» της Δυτικής Αττικής.
Το έργο γνωστό και υπό τον διακριτικό τίτλο «The GreenΣxisto», λόγω του ισχυρού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, καθώς το 85% από το συνολικό εμβαδόν των 3000 στρεμμάτων του εκκλησιαστικού ακινήτου στο οποίο θα πραγματοποιηθεί θα καλύπτεται από πράσινο παρουσιάστηκε ενδελεχώς από κλιμάκιο της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας της Ελλάδος με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή της ΕΚΥΟ Πανοσιολογιότατο Αρχιμ. Νικόδημο Φαρμάκη και στελέχη που εργάστηκαν για τον σχεδιασμό του έργου και ώστε σήμερα το έργο να έχει χαρακτηριστεί από την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή ως στρατηγικής σημασίας.
Η συνεδρία κράτησε περίπου 3 ώρες και ήταν εξαιρετικά γόνιμη. Στην αρχή της συνεδρίας δόθηκαν εξηγήσεις από την πλευρά της ΕΚΥΟ σε σχέση με το παράπονο του Δημάρχου κ. Βρεττάκου για την ενημέρωση του μετά τη δημοσιοποίηση της ανακήρυξης του έργου σε στρατηγικής σημασίας. Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΚΥΟ π. Νικόδημος Φαρμάκης, τόνισε ότι για λόγους ευταξίας πρώτιστα ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός και μάλιστα σε δημόσια εκδήλωση και κατόπιν οι πρώτοι που έλαβαν πρόσκληση για την ενημέρωσή τους ήταν ταυτόχρονα ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνα και ο Δήμαρχος Περάματος, και στη συνέχεια οι Αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων. Επίσης αποσαφηνίστηκε ότι δεν πρόκειται για μια ενημέρωση επί τετελεσμένων αποφάσεων, αλλά το στάδιο είναι ακόμη αρκετά πρώιμο ώστε η Ιδιοκτήτρια του κτήματος να ακούσει τις γνώμες και τις προτάσεις των δημοτικών αρχών και να τις λάβει υπόψη κατά την οριστικοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΚΥΟ και το επιτελείο του απάντησαν σε ερωτήσεις του κ. Βρεττάκου και πολλών εκ των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Κερατσινίου, απορίες νομικού, τεχνικού και ηθικού περιεχομένου. Από τις απαντήσεις που δόθηκαν, όλες εστιασμένες στην ενίσχυση του πρασίνου στην περιοχή και την οικονομική αναβάθμιση της σε όλα τα επίπεδα, προκύπτει ή έντονη πρόθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος να διαλύσει κάθε αμφιβολία ότι ο πρωταρχικός σκοπός της δεν είναι το κέρδος αλλά η περιβαλλοντική και οικονομική αναβάθμιση των τοπικών κοινωνιών. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται δάσωση γυμνών τμημάτων του κτήματος, πύκνωση και ενίσχυση του πρασίνου όπου υπάρχει σήμερα σε κατάσταση μαρασμού και προσφορά στο λαό ενός τεράστιου περιβαλλοντικού πάρκου 700.000 τ.μ. στο οποίο θα έχει πρόσβαση το κοινό, χωρίς κόστος για τους Ο.Τ.Α. αλλά με δαπάνες συντήρησης, καθαρισμού και φύλαξης του επενδυτή. Τέλος, η επένδυση αφορά τη δημιουργία κέντρου logistics υπογείως του κτήματος, ώστε υπέργεια να καλύπτεται από πράσινο. Η κτιριακή ανάπτυξη καθ’ ύψος αποτελεί μια πρόταση που στοχεύει στη διατήρηση του πρασίνου στη μεγαλύτερη έκταση του κτήματος.
Το Δημοτικό Συμβούλιο επιφυλάχθηκε για τις προτάσεις του ώστε το τελικό σχέδιο να έχει λάβει τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, και η πλευρά της ΕΚΥΟ δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις σε πνεύμα συνεργασίας και καλής προαίρεσης και δεν θα προβεί σε οιαδήποτε μεταβολή του αρχικού σχεδίου χωρίς να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Η δήλωση αυτή του Γενικού Διευθυντή της ΕΚΥΟ φαίνεται να διασκέδασε τις επιφυλάξεις του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι επιφυλάξεις αυτές δεν αντιμετωπίστηκαν ως αδικαιολόγητες από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς όντως, σύμφωνα με τα λεγόμενα των Δημοτικών Συμβούλων στο παρελθόν «υπήρχαν εξαγγελίες που έμειναν στα χαρτιά» ή προγραμματικές συμφωνίες «με όρους αντιλαϊκούς στα ψιλά γράμματα ».
Όμως, όπως διαπιστώνει κανείς από την παρακολούθηση της συνεδρίασης στο διαδικτυακό κανάλι του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, η Εκκλησία της Ελλάδος ξεκαθάρισε ότι οι προθέσεις της είναι να δημιουργήσει κάτι που θα ωφελήσει πρώτιστα τον λαό, ότι ο επενδυτής θα προκύψει από δημόσιο διαγωνισμό που ανέλαβε να φέρει εις πέρας ένας κρατικός φορέας και όχι η ίδια η Εκκλησία ή άλλος ιδιώτης, και ότι ο κρατικός αυτός φορέας, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ, είναι ο πλέον έμπειρος στην ωρίμανση έργων στην Ελλάδα και συμβάλλεται με την Εκκλησία της Ελλάδας ως Τεχνικός Σύμβουλος και όχι ως φορέας υλοποίησης ιδιωτικοποίησης. Άλλωστε επίσης διευκρινίστηκε ότι δεν είναι νοητή η έννοια της ιδιωτικοποίησης σε ένα κτήμα που δεν ανήκει στο Κράτος, η δε Εκκλησία της Ελλάδος ως Ιδιοκτήτρια δεν έχει σκοπό να μεταβιβάσει την κυριότητα του ακινήτου σε τρίτο, αλλά μόνον το δικαίωμα επιφανείας για 99 έτη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, το κτήμα να επανέλθει υπό τη διαχείρισή της μετά την ολοκλήρωση ενός πρώτου κύκλου επένδυσης και ανάπτυξης με μακρόχρονα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τη διατήρηση της δυνατότητας για νέους κύκλους αειφόρου ανάπτυξης στις μέλλουσες γενεές.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΚΥΟ π. Νικόδημος Φαρμάκης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την καλοπροαίρετη στάση των Δημοτικών Συμβούλων και το δημοκρατικό ήθος του κ. Βρεττάκου, ο οποίος τόνισε στην αρχή της συνεδρίασης ότι πρότεινε στην ΕΚΥΟ να λάβει χώρα η ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για να μην εγκλωβίσει το σώμα στην υποκειμενική του άποψη. Ο π. Νικόδημος Φαρμάκης μάλιστα, σημείωσε ότι υπέβαλε ο ίδιος ανάλογο αίτημα και στον Δήμαρχο Περάματος και αναμένει απάντησή του για να παρουσιάσει το σχέδιο ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Περάματος. Μάλιστα ευχήθηκε να καταστεί δυνατόν να συσταθεί μια κοινή επιτροπή από τους δύο Δήμους για την υποβολή εμπεριστατωμένων προτάσεων και γνωμών. Εξέφρασε την άποψη ότι οι γνώμες των Δήμων, εφόσον δεν βασίζονται στο δόγμα της «αντίρρησης για την αντίρρηση» αλλά βρίσκουν έρεισμα στο δίκαιο, το εύλογο και το αντικειμενικά ορθό, αναμένεται να βελτιστοποιήσουν το αρχικό σχέδιο και να εξασφαλίσουν στην Εκκλησία της Ελλάδος την κατά το δυνατόν ευρύτερη κοινωνική συναίνεση, ώστε το έργο να αναπτυχθεί στον χρονικό ορίζοντα της 4ετίας που έθεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Όπως είπε ο Δήμαρχος κ. Βρεττάκος και συμφώνησε και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΚΥΟ σημασία δεν έχει μόνο το τι θα γίνει αλλά και το πως θα γίνει. Και οι δυο πλευρές φαίνεται να έχουν αντιληφθεί ότι η μέθοδος που θα ακολουθηθεί για τα επόμενα βήματα αυτού του έργου είναι της συνεχούς επικοινωνίας, αλληλοενημερώσεως και συνεννοήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ολόκληρη τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ:
Κεντρική φωτογραφία αρχείου