Dogma

Φθιώτιδος Συμεών: «Η απάντηση της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της»

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών αναφέρθηκε στα πρόσωπα των τιμωμένων Αγίων μαρτύρων γυναικών, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης και της μητρός αυτών Αγίας Σοφίας, συσχετίζοντας την ζωή, την ομολογία της πίστεως τους και το μαρτύριο τους με τον Σταυρό του Χριστού, υπογραμμίζοντας την σχέση μεταξύ της θεωρίας και της πράξεως της πίστεως στον Χριστό, μέσα από τα ιερά αναγνώσματα της Κυριακής.

Στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Λαμίας ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, ενώ τους ιερούς ύμνους απέδωσαν χοροί νέων, μαθητών του Ωδείου της  Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός», υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Ναού και Καθηγητή του Ωδείου κ. Χρήστου Τσιρίγκα.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών αναφέρθηκε στα πρόσωπα των τιμωμένων Αγίων μαρτύρων γυναικών, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης και της μητρός αυτών Αγίας Σοφίας, συσχετίζοντας την ζωή, την ομολογία της πίστεως τους και το μαρτύριο τους με τον Σταυρό του Χριστού, υπογραμμίζοντας την σχέση μεταξύ της θεωρίας και της πράξεως της πίστεως στον Χριστό, μέσα από τα ιερά αναγνώσματα της Κυριακής.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μεταξύ των άλλων ανέφερε:

«Ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο καθημερινά το αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας και στην προσωπική μας ζωή και στη συλλογική μας ζωή και στην καθημερινότητά μας αλλά και σε ευρύτερο πλαίσιο είναι η σύζευξη μεταξύ θεωρίας και πράξης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα κλίμα ενός διπολισμού, ενός διχασμού και να αισθανόμεθα ότι είμαστε μετέωροι, να κλονίζεται η εμπιστοσύνη στις μεταξύ μας σχέσεις ή ακόμη και να θεωρούμε ότι είναι αδύνατον να συμβαδίσει η θεωρία με την πράξη.

Έρχεται η σημερινή όμως διδαχή της Αγίας μας Εκκλησίας, να μας φανερώσει μαζί με την εορτή των τριών Μαρτύρων, της Πίστεως, της Ελπίδος και της Αγάπης και της μητέρας τους της Αγίας Σοφίας, να μας δείξει με ποιον τρόπο μπορεί να συμπορευθεί η θεωρία με την πράξη, πως μπορεί δηλαδή το Ευαγγέλιο του Χριστού, το μήνυμα του Χριστού, το «τί δέον γενέσθαι» κατά το Ευαγγέλιο του Χριστού, να γίνει μία χειροπιαστή και εφικτή πραγματικότητα μέσα στον κόσμο.

Έρχεται και μας μιλάει η Αγία μας Εκκλησία σήμερα Κυριακή μετά την Ύψωση και πάλι για τον Ζωοποιό Σταυρό, μας μιλάει για τη ζωή του Σταυρού, μας λέει ο Απόστολος Παύλος στην προς Γαλάτας Επιστολή, ότι ο άνθρωπος δεν δικαιώνεται μόνο με τα έργα του νόμου, αν δηλαδή εκπληρώνει κάποιες τυπικές εξωτερικές προϋποθέσεις κάποιας χριστιανικής ζωής, αν έχει μία τυπική θρησκευτικότητα, αλλά με την πίστη στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού και έρχεται και ο Ευαγγελιστής Μάρκος να μας μιλήσει και να μας περιγράψει τα χαρακτηριστικά αυτής της πίστης. Πίστη σημαίνει εμπιστοσύνη. Πίστη σημαίνει να μην ντρέπεται, να μην επαισχύνεται, να μην επαισχυνθεί κανείς για το όνομα του Χριστού, να αισθάνεται τέτοια εμπιστοσύνη και τέτοια αγάπη για το Χριστό που να μην αμφιβάλει ποτέ μέσα του, να πιστεύει τόσο πολύ και να ταυτίζεται με το Χριστό, ώστε να συσταυρώνεται μαζί Του και να μπορεί να αισθάνεται αυτό το οποίο ο Απόστολος Παύλος τόσο συγκλονιστικά μας καταθέτει: «Ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγὼ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός · Χριστῷ συνεσταύρωμαι».

Συσταυρώνομαι με το Χριστό γίνομαι ένα μαζί Του. Λόγοι φοβεροί και τίθεται το ερώτημα: «εφαρμόζονται αυτοί οι λόγοι; μπορεί ένας άνθρωπος να έχει τέτοια πίστη στο Χριστό, τέτοια αγάπη στο Χριστό, ώστε να σηκώσει απόλυτα το Σταυρό του Χριστού, να τον ακολουθήσει μέχρι τέλους, να γίνει ένα μαζί Του, να μπορέσει να ανταποκριθεί κατά 100% στην πρόσκληση Του»; «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι» και η απάντηση δίδεται από τρεις μικρές κοπέλες, από τρία μικρά κοριτσάκια, από την Πίστη, την Ελπίδα και την Αγάπη και από μία υπέροχη μητέρα τη Σοφία, από μία μονογονεϊκή οικογένεια, θα μπορούσαμε να πούμε με τους σύγχρονους όρους, από μία οικογένεια, η οποία παλεύει με τεράστιες δυσκολίες, εξωτερικές, σε μία εποχή που τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανύπαρκτα ακόμα και ως ιδέα, σε μία εποχή που η ελευθερία ακόμα είναι ένα μακρινό ζητούμενο, σε μία δουλοκτητική εποχή».

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στις πρόσφατες καταστροφές από την πλημμύρα, οι οποία έπληξε τους γειτονικούς νομούς, αλλά και διάφορα χωριά και περιοχές της Φθιώτιδος, υπογραμμίζοντας την πίστη όλων αυτών των ανθρώπων που επλήγησαν και την προσπάθειά τους να χτίσουν ξανά την ζωή τους και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Τα συστατικά που έχουμε ανάγκη: σοφία, σύνεση, σοβαρότητα, σωφροσύνη, λογική, ψυχραιμία και πίστη και ελπίδα και πολλή αγάπη μεταξύ μας.

Αν κινηθούμε με την καχυποψία και με την έλλειψη εμπιστοσύνης, αν κινηθούμε με την απαισιοδοξία και με την παραίτηση και κυρίως αν κινηθούμε με τη διχόνοια και με την εχθρότητα, τότε διαλυθήκαμε τελείως, είτε με πλημμύρα είτε χωρίς πλημμύρα. Τότε πνιγήκαμε τελείως είτε με σεισμό είτε χωρίς. Τότε χαθήκαμε τελείως είτε συμβεί κάποια δοκιμασία είτε όχι. Γι’ αυτό σήμερα από εδώ, από το Ναό μας, που πανηγυρίζει της Αγίας Σοφίας, να αντλήσουμε σοφία και πίστη και ελπίδα και αγάπη και να θυμηθούμε τον λόγο του Αποστόλου των Εθνών Παύλου: «νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ άγάπη».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών παραβρέθηκε και ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου