Φθιώτιδος Συμεών: «Η ιερωσύνη είναι διαρκής προσευχή και νηστεία»- Βίντεο

  • Dogma
φθιώτιδος

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου, στο Καθολικό της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Ιεράς Μονής του Γουλεμίου Λοκρίδος, όπου φυλάσσεται η Θαυματουργός Εικόνα της Αγίας,  ιερούργησε σήμερα Δ’ Κυριακή των Νηστειών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Κατά την διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τέλεσε και την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Ιεροδιακόνου π. Δοσιθέου Μάντζαρη, αδελφού της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Ζελίου,  τοποθετώντας τον παράλληλα και ως Εφημέριο της Ενορίας, η οποία για πολύ καιρό στερούταν ιερέως, ενώ η χειροτονία και η τοποθέτηση του π. Δοσιθέου, ήταν αίτημα και καρπός προσευχής των ευσεβών κατοίκων του Γουλεμίου, για να αποκτήσει η Ενορία μόνιμο Εφημέριο.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, καθώς και η εις πρεσβύτερον χειροτονία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Στην πατρική του προσλαλιά και νουθεσία προς το νέο χειροτονούμενο ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών με αφορμή και το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της ημέρας, έκανε αναφορά στα δύο εφόδια, με τα οποία ένας ιερέας καλείται να διακονήσει τον λαό του Θεού, την προσευχή και τη νηστεία, εφόδια απαραίτητα για την ανάβαση της πνευματικής κλίμακας, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Συμεών, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται η αγάπη.

«Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία φέρνει κοντά μας έναν σπουδαίο Καθηγητή του Μοναχισμού και της ησυχαστικής και νηπτικής ζωής, τον Όσιο Ιωάννη τον Σιναΐτη, τον Συγγραφέα της Κλίμακος. Αυτόν τον Άγιο, ο οποίος έρχεται να μας διδάξει ότι η πνευματική ζωή είναι μια ανωφερής πορεία. Η ζωή της προόδου, κάθε προόδου, πνευματικής, είτε ακόμη και οικονομικής και υλικής και κοινωνικής, είναι μια ζωή γεμάτη σκαλοπάτια. Δεν φτάνει κανείς στην κορυφή χωρίς να ανέβει βήμα – βήμα, σκαλοπάτι – σκαλοπάτι. Όσοι νομίζουν σε αυτόν τον κόσμο ότι μπορεί να φτάσουν ψηλά με ένα τρόπο μαγικό και άκοπο, άκομψο, «πλανώνται πλάνην οικτράν» και συνήθως χάνουν τον βηματισμό τους. Η αληθινή πρόοδος προϋποθέτει προσωπικό κόπο και αγώνα. Και ο Άγιος Ιωάννης παρουσιάζει αυτήν την πορεία ως ανοδική που έχει μέσα της πόθο για αναζήτηση.

Σκοπός της ζωής μας και της Εκκλησίας μας είναι το τελευταίο από αυτά τα σκαλοπάτια, που είναι η αγάπη. Η Εκκλησία και η ιερωσύνη ζει και υπάρχει μόνο για να αγαπά. Και πραγματική αγάπη είναι η σαρκωμένη, ματωμένη και σταυρωμένη αγάπη. Η αγάπη που έχει μέσα της θυσία, ταπείνωση, υποχώρηση, υπέρβαση, έχει μέσα της συγγνώμη, έχει άνοιγμα στην κοινωνία, έχει συνεργασία, καλοσύνη και όχι αυστηρότητα και κακία και αυτή είναι η αγάπη, την οποία χαρίζει στην ζωή μας η Όντως Αγάπη, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός.

Όταν βγαίνουμε από την Αγία Τράπεζα που είναι το Θαβώρ της ζωής μας, επιστρέφουμε σε έναν κόσμο, του οποίου και εμείς είμαστε μέλη, σε έναν κόσμο θλίψεων, αρρώστιας, σε έναν κόσμο προβλημάτων, τραγικότητας, σε έναν κόσμο που διψά να ακούσει αυτό που άκουσε σήμερα ο πατέρας της Ευαγγελικής περικοπής: « εἰ δύνασαι πιστεύσαι, πάντα δυνατὰ τῷ πιστεύοντι.». Σ’ έναν κόσμο που χάνει την πίστη του ακόμα και στον ίδιο του τον εαυτό καλείσαι να πεις και να διδάξεις ότι δεν μπορούμε να εξέλθουμε: «εἰ μὴ ἐν προσευχῇ καὶ νηστεία. Η ιερωσύνη είναι διαρκής προσευχή και νηστεία. Προσευχή σημαίνει ότι παύω να ζω με αναφορά στον εαυτό μου, αλλά ζω μόνο με αναφορά στον Θεό. Οι άνθρωποι σήμερα δυστυχώς μιλούν μόνο με τον εαυτό τους και δεν αφήνουν τον Θεό να μιλήσει στην ζωή τους. Προσευχή σημαίνει: Δίνω χώρο στην καρδιά μου για να μπει ο Θεός.

Και νηστεία σημαίνει ότι προτεραιότητά μου δεν είναι η ύλη, τι θα φάω και τι θα πιώ, πως θα πλουτίσω, αλλά προτεραιότητά μου είναι να αγαπήσω και να αγαπηθώ, να ανοίξω την καρδιά μου, να χορτάσω με τροφή αληθινή που είναι η τροφή της αγάπης, της σχέσης, της επικοινωνίας. Να φανερώσω την ανθρωπιά και την αγάπη του Θεού μέσα στον κόσμο. Αυτή είναι η πρόκληση της Ιερωσύνης».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Συμεών τόνισε: «Να διακονήσεις αυτόν τον ευλογημένο λαό με αγάπη, χωρίς να μπει μέσα σου ο πειρασμός της εξουσίας, που είναι ο χειρότερος πειρασμός μέσα στην ζωή της Εκκλησίας.

Ο μεγάλος κίνδυνος για εμάς είναι η αίσθηση της ισοβιότητος, που μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση μιας απόλυτης εξουσίας σε βάρος των ανθρώπων. Η λέξη εξουσία είναι ξένη για εμάς.

Καλείσαι να είσαι πάντοτε μία έκφραση σταυρωμένης και θυσιαστικής αγάπης. Με υπομονή, με κατανόηση, με συναντίληψη, με επιείκεια προς όλους ανεξαιρέτως. Να παρακαλάς τον Θεό να μεγαλώνει η καρδιά σου, γιατί υγιής καρδιά είναι αυτή που κάνει συστολή και διαστολή και χωράει μέσα τους πάντες».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο όμορφο Γουλέμι παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, οι Δήμαρχοι Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές και Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή, ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών Δρ. κ. Σπύρος Παπαϊωάννου, μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Λοκρών και Αμφίκλειας, εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων, καθώς και συγγενείς του νεοχειροτονούμενου από την Αθήνα και άλλες περιοχές και πολλοί πιστοί.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS