Τους μαθητές, τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη της Σχολικής Εφορείας, συνοδεύει ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας, ενώ όλα το πρόγραμμα υλοποιείται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των παιδιών και των οικογενειών τους.
Το πρωί της Παρασκευής επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου Τήνου, όπου έγιναν δεκτοί με περισσή αγάπη από την Οσιολογιωτάτη Αγία Καθηγουμένη Γερόντισσα Ιουλιανή και τις Μοναχές της Αδελφότητος.
Μετά από δέηση, η οποία τελέσθηκε στο Καθολικό της Μονής, υπό του Σεβασμιωτάτου, άπαντες είχαν την ευκαιρία και την ευλογία να προσκυνήσουν την Τιμία Κάρα της Οσίας Πελαγίας της Τηνίας και άλλα Ιερά Λείψανα, τα οποία φυλάσσονται στη Μονή και να ξεναγηθούν στο Μοναστήρι, να προσκυνήσουν το κελί της Οσίας Πελαγίας και να ενημερωθούν για το ιστορικό της Θαυματουργής ευρέσεως της Εικόνας της Παναγίας Ευαγγελιστρίας Τήνου από την Οσία Πελαγία.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών και η συνοδεία του επισκέφθηκαν προσκυνηματικώς και τον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου του χωριού Πλατιά Τήνου, γενέτειρας του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου Πρωτοπαπά και ετέλεσε με συγκίνηση Αρχιερατικό Τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του προκατόχου του και της μακαριστής μητέρας του Μαρίας Πρωτοπαπά.
Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκε και καλωσόρισε με αγάπη ο κατά σάρκα αδελφός του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νικολάου, κ. Γεώργιος Πρωτοπαπάς.
Ακολούθως, επισκέφθηκαν το χωριό Πύργο Τήνου και το σπίτι και το εργαστήριο του γνωστού καλλιτέχνη και μαρμαρογλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, καθώς θαύμασαν και πολλά έργα μαρμάρινης τέχνης, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, καθώς η Τήνος αποτελεί μία πρότυπη Σχολή Μαρμαρογλυπτικής, η φήμη της οποίας ξεπερνά τα όρια της Ελλάδος και αποτελεί πηγή ιστορίας και πολιτισμού για όλο τον κόσμο.
Ξεναγήθηκαν επίσης στο χωριό Πάνορμος Τήνου και θαύμασαν πολλά άλλα αξιοθέατα του όμορφου Κυκλαδίτικου Νησιού.
Το απόγευμα, κατόπιν κανονικής αδείας και ευλογίας του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μυκόνου, Μήλου, Σίφνου, Σερίφου, Κιμώλου, Κύθνου, Φολεγάνδρου και Σικίνου κ. Δωροθέου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών χοροστάτησε στην Ακολουθία των Δ’ Χαιρετισμών στον Πανίερο Ναό της Παναγίας Τήνου, ενώπιον της Θαυματουργού Εικόνας της Μεγαλόχαρης Παναγίας, πλαισιούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου Πρωτ. π. Γεώργιο Φανερό, τους Ιερείς και Διακόνους του Ναού, τον Λιμενάρχη Τήνου, τον Διοικητή του Α.Τ. Τήνου, τον Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τήνου, τον Γενικό Γραμματέα και τα μέλη του Π.Ι.Ι.Ε. Τήνου, τον Πρόεδρο του Κ.Υ. Τήνου, καθώς και τους μαθητές και τις μαθήτριες του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας και πολλούς ευλαβείς χριστιανούς Τηνίους και προσκυνητές.
Η Ιερά Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος», μέσω των Ραδιοφωνικών Σταθμών των Ιερών Μητροπόλεων Σύρου και Φθιώτιδος και μέσω του διαδικτύου.
Τους Ιερούς ύμνους απέδωσαν οι Βυζαντινοί Χοροί του Πενιέρου Ναού της Παναγίας, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Στυλιανού Κοντακιώτη.
Τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών προσεφώνησε και μετέφερε τις αδελφικές ευχές του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου, ο Αρχιμ. Ιάκωβος Σέττας.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, εν πρώτοις ευχαρίστησε τον κυριάρχη Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο για την άδεια, ευλογία και αρχοντική του φιλοξενία, καθώς και τον Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου Πρωτ. π. Γεώργιο Φανερό και αναφερόμενος στην εκπαιδευτική και προσκυνηματική επίσκεψή τους στην Ιερά Νήσο, χαρακτηριστικά υπογράμμισε:
«Αυτή η επίσκεψη μου έχει την πιο ωραία συνοδεία και την πιο ελπιδοφόρα, καθότι με συνοδεύουν μαθητές και μαθήτριες του Προτύπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας. Τα παιδιά είναι η ελπίδα μας και όποιος δεν σέβεται αυτή την ελπίδα και πολλώ δε μάλλον, όσοι εγκληματούν κατά αυτής της ελπίδας, δεν μπορεί να ονομάζεται άνθρωπος και πρόσωπο, και δυστυχώς ζούμε και τέτοιες καταστάσεις και σε σκληρές εικόνες και ειδήσεις. Ζούμε δυστυχώς σε ένα δαινομοκρατούμενο κόσμο. Έκφραση βαθιάς θλίψεως ζει η καρδιά μας μπροστά σε τέτοια φαινόμενα και σε τέτοιες καταστάσεις.
Να κατανοήσουμε ότι ο άνθρωπος, όταν απομακρυνθεί από τον Θεό και από την Παναγία, δυστυχώς είναι ικανός για τα πάντα. Για να γίνει το κακό αρκεί και μόνο ένας άνθρωπος. Για να γίνει το καλό χρειάζονται πολλοί άνθρωποι να συνεργαστούν κάτω από την Σκέπη της Παναγίας. Έρχεται η Παναγία και μας δείχνει τι θα πει Μάνα, τι θα πει αγκαλιά, στοργή, τρυφερότητα.
Μία ψυχή που συζητά με την Παναγία και λαμβάνει νόημα στην ζωή της από την Παναγία, δεν μπορεί παρά να ακολουθεί το δρόμο της Παναγίας, που είναι ο δρόμος της αγάπης, της συγχωρητικότητος, της καλοσύνης, της στοργής, της ταπείνωσης. Δεν μπορεί ένα παιδί της Παναγίας να ακολουθεί τον δρόμο της βίας, της τρέλας, της εγκληματικότητος, τον δρόμο του διαβόλου, ο οποίος σκορπά πόνο και θλίψη στις καρδιές των ανθρώπων.
Προσφεύγουμε στην Παναγία μας για να αντλήσουμε δύναμη, ελπίδα και αισιοδοξία, την οποία την έχουμε πολλή ανάγκη.
Ακούσαμε απόψε και είπαμε στην Παναγία μας: «Χαῖρε, δι᾿ ἧς ἐγείρονται τρόπαια• χαῖρε, δι᾿ ἧς ἐχθροὶ καταπίπτουσι».
Ήρθαμε σήμερα εδώ για να αντλήσουμε δύναμη, αισιοδοξία και ελπίδα από την Παναγία, όχι μόνο από συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός, αλλά από το πνευματικό γεγονός, γιατί η Θεοτόκος είναι κατεξοχήν πνευματικό μυστήριο. Τα τρόπαια που εγείρει η Θεοτόκος είναι τα τρόπαια που έχει ανάγκη η ζωή μας. Τα τρόπαια της αγάπης, της ανθρωπιάς, της καλοσύνης, της συγχωρητικότητας. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι αν αποκτήσουν ισχύ και δύναμη και εξουσία, αν κυριαρχήσουν πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, ότι αυτά τα τρόπαια θα τους χαρίσουν ευτυχία και ευμάρεια.
Η Παναγία μας λέει ότι τα τρόπαιά μας είναι η καλοσύνη μας και η αγάπη στους γύρω μας, είναι η ταπείνωση, η ανεξικακία, οι πνευματικές αρετές, η ζωή της αυτοπαράδοσης στο θέλημα το Θεού.
Με την βοήθειά της Παναγίας οι εχθροί καταπίπτουσι. Όχι μόνο αυτοί οι εχθροί που επιβουλεύονται την ειρήνη και την ασφάλεια στις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά κυρίως οι εσωτερικοί εχθροί, αυτοί που έχουμε μέσα μας, οι οποίοι είναι πιο επικίνδυνοι από τους εξωτερικούς εχθρούς. Ο εγωισμός μας, η άρνησή μας να συνυπάρξουμε με τον συνάνθρωπο, ο ατομισμός, η ατομοκρατία, το προσωπικό μας συμφέρον. Αυτοί είναι οι εχθροί της Παναγίας, που την προσεγγίζουν σαν κάτι ξένο. Όποιος δεν έχει το φρόνημα της Παναγίας είναι εχθρός της Παναγίας και το φρόνημα της Παναγίας είναι το φρόνημα της Εκκλησίας, το φρόνημα της εν Χριστώ Πνευματικής και Μυστηριακής ζωής. Να πορευόμεθα με ταπείνωση, με σεβασμό, με υπακοή, με αγάπη, όπως πορεύθηκε και η ίδια.
Καλούμεθα από αυτό το Οικουμενικό Θεομητορικό Κέντρο να λάβουμε, δύναμη, αισιοδοξία και κουράγιο.
Το κάθε καντήλι και το κάθε αφιέρωμα σε αυτό τον Πανίερο Ναό, εκφράζουν μια ανθρώπινη τραγωδία, που έγινε ζωή και ανάσταση, είναι μία θλίψη, που έγινε χαρά.
Το θέλημα της Παναγίας είναι, να παραδώσουμε την ύπαρξή μας στην Χάρη Της. Κάθε υποτιθέμενη δύναμή μας, να την παραδίδουμε στην Χάρη Της, για να ενεργεί η δική Της δύναμη και η δική Της Χάρη, που την έχουμε τόσο πολλή ανάγκη στην ζωή μας.
Να πρακαλέσουμε την Παναγία μας, να αναλάβει το κουμάντο της ζωής μας και να την βάλουμε στην ζωή μας, να της καταθέσουμε την αποτυχία και την απόγνωσή μας, η οποία επήλθε, γιατί την παραμερίσαμε από την ζωή μας. Να την καλέσουμε και να την αφήσουμε να κουμαντάρει την ζωή μας για να μας σκεπάσει να μας οδηγήσει με την Χάρη Της».
Μετά το πέρας της Ακολουθίας των Χαιρετισμών, άπαντες οι πιστοί, από τα μήκη και πλάτη της Πατρίδος μας, οι οποίοι έφθασαν στο Ιερό Νησί της Τήνου για να προσκυνήσουν την Παναγία, έλαβαν την ευχή του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών και είχαν μία πνευματική όμορφη επικοινωνία.
Αύριο το πρωί, Σάββατο 2 Απριλίου 2022 στον Πανίερο Ναό της Παναγίας Τήνου, θα τελεσθεί υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία θα μεταδοθεί απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.
Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης & Δημήτριος Ανάγνου