Φθιώτιδος Συμεών: «Να αποθέσουμε τα όπλα του θανάτου και να ενδυθούμε τα όπλα του φωτός»Βίντεο
Συνεχίζοντας τις ποιμαντικές του περιοδείες απ’ άκρου εις άκρον της Μητροπολιτικής Περιφέρειας της Φθιώτιδος, σήμερα Κυριακή της Τυρινής 6 Μαρτίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ιερούργησε στην ορεινή ράχη των συνόρων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, τον χιονισμένο και ιστορικό Τυμφρηστό της Δυτικής Φθιώτιδας.
Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου ο Σεβασμιώτατος Φθιώτιδος έτυχε θερμής υποδοχής από τον πολύτεκνο ιερέα του χωριού π. Δημήτριο Φύκα, άλλους ιερείς ομόρων ενοριών, καθώς και τους πιστούς κατοίκους του χωριού, οι οποίοι και με έκδηλα τα συναισθήματα του ενθουσιασμού, του σεβασμού και της αγάπης καλωσόρισαν τον Σεβασμιώτατο στο ορεινό και πανέμορφο χωριό τους.
Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετεδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, ενώ το Δεξιό Αναλόγιο διηκόνισε ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Λαμίας και Καθηγητής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» κ. Χρήστος Τσιρίγκας, πλαισιούμενος από μαθητές του Ωδείου και τοπικούς ιεροψάλτες.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του πνευματικού αγώνα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο οποίος δεν είναι ένας ατομικός αγώνας, αλλά μία ασκητική που έχει ως επίκεντρο και γέφυρα με τον Χριστό την σχέση με τον πλησίον, με τον αδελφό..
Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:
«Η Αγία Τεσσαρακοστή, είναι πρόκληση να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα , η δυνατότητα να απαλλαγούμε από βαρίδια, να ξεκουράσουμε τον εαυτό μας, τους αδελφούς μας, η δυνατότητα για μία νέα πορεία. Το έχουμε ανάγκη, το αισθάνεται η καρδιά μας, καθώς πολλές αστοχίες, πολλά λάθη, πολλές μέριμνες έχουν επιφέρει μελαγχολία στην καρδιά μας.
Έρχεται η Εκκλησία μας σήμερα και μας καλεί σε συγχώρηση, σε συγγνώμη, μας καλεί σε νηστεία, όχι μόνο από τις υλικές τροφές, αλλά να νηστεύσουμε τους λογισμούς και όλες εκείνες τις σκέψεις που προκαλούν λαβύρινθο στην ύπαρξή μας.
«῾Η νὺξ προέκοψεν, ἡ δὲ ἡμέρα ἤγγικεν. ᾿Αποθώμεθα οὖν τὰ ἔργα τοῦ σκότους καὶ ἐνδυσώμεθα τὰ ὅπλα τοῦ φωτός». Μας λέει ο Απόστολος Παύλος, το Πάσχα έρχεται, μην αναβάλουμε, ο Νυμφίος έρχεται, μην έχουμε την αίσθηση ότι έχουμε καιρό μπροστά μας. Τώρα είναι η ώρα της συγγνώμης μας λέει ο Χριστός, τώρα είναι η ώρα της αγάπης, τώρα είναι η ώρα, που θα πρέπει να εγερθούμε, να κινηθούμε, να ξυπνήσουμε από τον ύπνο.
Όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας προκαλούν την αίσθηση του μουδιάσματος. Όλη η οικουμένη είναι μουδιασμένη, δεν ξέρει τι να πιστέψει, δεν ξέρει τι να σκεφτεί, δεν ξέρει τι την περιμένει, τι έρχεται. Ακόμα και οι λαοί που λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις πολέμου και βίας, πιάστηκαν στον ύπνο, αλλά και οι δήθεν λαοί της προόδου. Γι’ αυτό ο Απόστολος Παύλος μας καλεί σε εγρήγορση και να εγκαταλείψουμε τα όπλα του σκότους και να ενδυθούμε τα όπλα του φωτός. Αυτά τα όπλα έχουμε ανάγκη οι άνθρωποι σήμερα. Και βλέπουμε δυστυχώς, αντί να πιάνουμε τα όπλα του φωτός, ακόμα και σήμερα, το 2022, μετά από τόσους, πολέμους, μετά από τόσους σπαραγμούς, μετά από τόσους θανάτους, μετά από τόσα πυρηνικά ατυχήματα, μετά από τόσες ασθένειες και δυστυχίες, οι άνθρωποι συνεχίζουν να πιάνουν τα όλα του σκότους και κρύβονται από πίσω τα συμφέροντα των οπλικών συστημάτων, τα συμφέροντα του θανάτου, τα οποία που έχουν θύματα αθώους ανθρώπους, γυναίκες και παιδιά.
Τα όπλα του φωτός θα τα ενδυθούμε βαδίζοντας τον δρόμο της αρετής, όχι ως μια προσωπική θρησκευτικότητα, αλλά μέσα από τον συνάνθρωπό μας, μέσα από τον αδελφό μας. Και αυτός που δεν μπορεί, που δεν είναι δυνατός, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά που μας προσκαλεί η Εκκλησία, αυτόν να τον αγκαλιάζουμε, να τον αγαπάμε χωρίς κριτική αλλά με εμπιστοσύνη και αγάπη. Πόσες φορές έχουμε δυσκολία εμείς οι άνθρωποι να αποδεχθούμε τον συνάνθρωπο μας, διότι είναι διαφορετικός από εμάς. Δεν μπορεί να υπάρξει ορθόδοξη και υγιής πνευματικότητα όταν δεν προσλαμβάνει τον αδελφό και ιδιαίτερα τον ασθενούντα και αδύναμο.
Η Εκκλησία προβάλλει την πνευματικότητα της συγχώρησης, της συνύπαρξης, του αλληλοσεβασμού, την πνευματικότητα της ειρήνης. Και βλέπουμε ακόμη, ότι η Εκκλησία μας και στο πιο ασκητικό της κάλεσμα, στο κάλεσμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ακόμα και στο πιο δύσκολο στάδιο το οποίο μας καλεί να εισέλθουμε, μας καλεί με μία προϋπόθεση, ότι θα παραμείνουμε αδελφοί, δεν θα τρέξουμε σε αυτό το στάδιο μόνοι μας, δεν θα μπούμε μέσα για να αισθανθούμε την ικανοποίηση του ατομικού καθήκοντος. Μπαίνουμε μέσα στον αγώνα, αγωνιζόμενοι και γι΄αυτούς, που δεν μπορούν και δεν θέλουν να αγωνισθούν, γι’ αυτούς που κάθονται στην κερκίδα. Για όλους θα προσευχηθούμε και θα δακρύσουμε. Κι εμείς που είμαστε ολιγόπιστοι, θα μάθουμε να σεβόμαστε αυτούς που αγωνίζονται, θα μάθουμε να παραδεχόμαστε τις αδυναμίες μας.
Εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής μας καλεί η Εκκλησία σε έναν αγώνα με αγάπη, με κοινωνία, όχι σε ατομικό αγώνα, αλλά σε έναν αγώνα κοινωνικό, οικουμενικό και αυτό είναι κοινό για όλους τους αγώνες της Εκκλησίας. Μονάχα ενωμένοι οι άνθρωποι μπορούν να κερδίσουν τον αγώνα. Ή όλοι μαζί σωζόμαστε, ή όλοι μαζί χανόμαστε. Αυτό είναι κοινωνία. Αν σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας, πως θα αισθανθούμε άνθρωποι χριστιανοί; Καμία νηστεία, καμία προσευχή δεν είναι ευπρόσδεκτη στον Θεό και κανένας αγώνας δεν είναι ευάρεστος στον Θεό, αν δεν έχει αγάπη, εξωστρέφεια, έξοδο από τον εαυτό μας, υπέρβαση, αν δεν έχει την αίσθηση ότι δεν είμαι μόνος πάνω στον κόσμο. Αν δεν έχει την αίσθηση, ότι υπάρχω για να αγαπώ και αγαπώ για να υπάρχω».
Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος, στο πλαίσιο της ποιμαντικής μέριμνας της τοπικής Εκκλησίας για τις πνευματικές ανάγκες των πιστών της Δυτικής Φθιώτιδος τέλεσε την χειροθεσία της πνευματικής πατρότητος στον Αρχιμανδρίτη π. Θεόκτιστο Κόρακα, ο οποίος διακονεί το γειτονικό χωριό Φτέρη και ο οποίος πάνω από μία δεκαετία διηκόνισε με αγάπη και ζήλο την Ενορία και τους πιστούς κατοίκους του Τυμφρηστού.
Οι τοπικοί άρχοντες του Τυμφρηστού, ο ιερέας αλλά και τα μικρά παιδιά του χωριού προσέφεραν στον Σεβασμιώτατο διάφορα δώρα και του ευχήθηκαν με πολύ σεβασμό και αγάπη.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Διοικητής Α.Τ. Μακρακώμης κ. Γεώργιος Σταθοκώστας, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Μακαρκώμης και Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Τυμφρηστού «Ο Άγιος Αθανάσιος» κ. Αλέξανδρος Υφαντής, ο Διευθυντής του 6ου Λυκείου Λαμίας κ. Δημήτριος Φύκας, τοπικοί φορείς και τα μέλη των τοπικών συλλόγων.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου