Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, ενώ οι κάτοικοι του όμορφου χωριού επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Ποιμενάρχη Φθιώτιδος κ. Συμεών.
Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσε ο Εφημέριος του Ναού και Αρχιερατικός Επίτροπος Μακρακώμης –Τυμφρηστού Πρωτ. π. Ηλίας Σκαρλάτος, πατέρας του δευτερεύοντος Διακόνου της Μητροπόλεως π. Δημητρίου.
Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Η ζωή του Σταυρού είναι η ζωή της πραγματικής και αληθινής ελευθερίας. Έχει πολλή μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι το μεγαλύτερο μυστήριο, το οποίο ξεπηδά και ξεχύνεται από τον Σταυρό του Χριστού, είναι το μυστήριο της ελευθερίας.
Η ελευθερία καταξιώνεται εκεί υπάρχει η δυνατότητα επιλογής, εκεί που μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα στο καλό και στο κακό, τότε ένας άνθρωπος είναι πραγματικά ελεύθερος, όταν του δίνονται τα περιθώρια να αποφασίσει ο ίδιος, να διαμορφώσει ο ίδιος την τύχη της ζωής του.
Ο δικός μας Θεός και Πατέρας, είναι ο Θεός της ελευθερίας και θέλει να έχουμε σχέση ελευθερίας μαζί Του. Δεν θέλει να γεννηθούμε στον κόσμο καταδικασμένοι να ζούμε το καλό και το αγαθό. Μια τέτοια καταδίκη δεν την θέλει ο Θεός για εμάς. Το καλό και το αγαθό αποκτά αξία, όταν καρποφορεί εν ελευθερία.
Η ελευθερία για άλλους ανθρώπους είναι δώρο και για άλλους ανθρώπους είναι άχθος, είναι βάρος. Υπάρχουν δυστυχώς άνθρωποι που δεν μπορούν να διαχειριστούν σωστά την ελευθερία και βλέπουν την δυνατότητα επιλογής ως μία δυνατότητα να επιλέξουν το κακό και την αυτοκαταστροφή τους αντί του αγαθού.
Ο Σταυρός του Χριστού είναι το προσκλητήριο της ελευθερίας. Ο Εσταυρωμένος Κύριος μας, μας απευθύνει την πρόσκληση της ελευθερίας. «ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι». Αυτή είναι η ελευθερία: να επιλέξει κανείς εκούσια και θεληματικά, όχι με το ζόρι, αλλά γιατί πιστεύει πραγματικά στο Χριστό.
Όταν κανείς απαρνείται τον εαυτό του, τότε μπορεί να άρει και τον σταυρό του.
Σηκώνω τον σταυρό μου σημαίνει ότι έχω την δύναμη να ταπεινωθώ και να υποφέρω ακόμη και όταν δεν φταίω, γιατί ο Χριστός ανέβηκε στο Σταυρό από αγάπη για εμάς. Κάθε δοκιμασία, κάθε θλίψη, κάθε δυσκολία είναι σταυρός όταν γίνεται εκούσια, χάρην της ομόνοιας, της αγάπης, της συνεργασίας, της επιλογής μας να ζήσουμε αγαπημένοι.
Ο σύγχρονος κόσμος προσπάθησε να πείσει τους ανθρώπους ότι η ελευθερία ταυτίζεται μονάχα με την διεκδίκηση δικαιωμάτων, την διεκδίκηση υλικών αγαθών. Αποδείχτηκε και αποδεικνύεται συνέχεια ότι ένα τέτοιο οικοδόμημα μπορεί να καταρρεύσει.
Η αληθινή ελευθερία βρίσκεται όταν διεκδικείς την διάθεση να προσφέρεις, να διακονείς και όχι να σε διακονούν. Αληθινή ελευθερία είναι να αγαπάς, να προσφέρεις, να στέκεσαι πλάι σε αυτόν που πονά και σε έχει ανάγκη. Κριτήριο της αληθινής ελευθερίας είναι η καρδιά μας και η συνείδησή μας. Πραγματική ελευθερία είναι να πάψει να ζει μέσα μας το εγώ και να ζει ο Χριστός.
Να παρακαλέσουμε τον Εσταυρωμένο Κύριο μας, να μας χαρίσει την δυνατότητα, να δούμε το πραγματικό μας συμφέρον και όχι αυτό που νομίζουμε ότι μας συμφέρει. Πραγματικό μας συμφέρον είναι να ζει ο Χριστός μέσα μας: «ζῶ δὲ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δὲ ἐν ἐμοὶ Χριστός·».
Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος είχε μία ευχάριστη και ουσιαστική επικοινωνία με τον Δήμαρχο Μακρακώμης κ. Γεώργιο Χαντζή, τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους του Καστρίου.
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών, μετέβη στο Κάστρο της πόλεως Λαμίας, ευλογώντας την σεμνή τελετή βράβευσης των πρώτων αριστούχων των Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων της Φθιώτιδος, οι οποίοι αρίστευσαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα ΑΕΙ το έτος 2021.
Ο κ. Συμεών είχε επίσης την ευκαιρία για ακόμη μία φορά να ευλογήσει την πόλη από ψηλά, αλλά και ξεναγήθηκε από τον ίδιο τον Δήμαρχο Λαμιεών κ. Ευθύμιο Καραΐσκο στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κάστρου της Λαμίας.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου