Καμερούν Γρηγόριος: «Η Ορθοδοξία στην Αφρική: Προβλήματα, προκλήσεις, προοπτικές» – Βίντεο
Ο τρίτος κύκλος διαδικτυακών διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου με την διάλεξη του Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγορίου (Στεργίου) με θέμα «Η Ορθοδοξία στην Αφρική: Προβλήματα, προκλήσεις, προοπτικές». Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, ο οποίος συντόνισε και τη συζήτηση που ακολούθησε.
Ο Μητροπολίτης Καμερούν, αφού έκανε μια αναδρομή στην ιστορία της ιεραποστολής στην Αφρική από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ως σήμερα, ανέφερε τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η διάδοση του Χριστιανισμού στην συγκεκριμένη ήπειρο, τόσο εξαιτίας των σκληρών συνθηκών ζωής και της ανάγκης θρησκευτικού εμπολιτισμού όσο και εξαιτίας του παρελθόντος της περιοχής με τις αλλεπάλληλες κατακτήσεις, τη δουλεία αλλά και την αποικιοκρατία.
Παρουσίασε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ως αποτέλεσμα των περιπετειών του ελληνόφωνου πληθυσμού διαμέσου των αιώνων, και εστίασε εν τέλει στην πρόσφατη εισπήδηση της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική, με τη δημιουργία της Ρωσικής εξαρχίας, ένα μόρφωμα με σαφείς γεωπολιτικούς στόχους που αντιβαίνει ολοσχερώς την εκκλησιαστική κανονικότητα και ουσιαστικά αποτελεί προσπάθεια της Ρωσικής Εκκλησίας να επιβάλλει δικούς της όρους στην παγκόσμια Ορθόδοξη κοινότητα.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην έλλειψη ισχυρών αντιδράσεων εκ μέρους των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών στη ρωσική εισπήδηση στα όρια του παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς και στην έκταση των φαινομένων διαφθοράς που φανερώνουν αυτές οι εξελίξεις αλλά και στη σημασία που έχουν όλες αυτές οι κινήσεις στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη.
Η επόμενη ομιλία του κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023 με ομιλητή τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Φόρντχαμ και Συνιδρυτή-Συνδιευθυντή του Κέντρου Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών Τζωρτζ Δημακόπουλο (Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.) και με θέμα «“Σώσον, Κύριε, τον λαόν σου” και ο καθαγιασμός της βίας στα εκκλησιαστικά κείμενα».