Στον Πανηγυρικό Όρθρο χοροστάτησε ο Συνοδικός Ιεράρχης, Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος προηξήρχε ακολούθως και στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, συνιερουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου και του οικείου Ποιμενάρχου, επίσης Συνοδικού Ιεράρχη, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.
Τους Αγίους Αρχιερείς πλαισίωσαν οι Άγιοι Καθηγούμενοι: της Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου Στυλίδος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ, της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αλιάρτου Αρχιμ. π. Σιλουανός και της Ιεράς Μονής Παναγίας Άνω Ξενιάς Αλμυρού Αρχιμ. π. Νεκτάριος, καθώς και ο οικείος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αγιάς Καμένων Βούρλων Αρχιμ. π. Σεραφείμ.
Ο φετινός επετειακός εορτασμός, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος επί τη συμπληρώσει 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την πατρική ευλογία του Προέδρου αυτής, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β’.
Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, ενώ το Ιερό Αναλόγιο διηκόνισε χορός Ιεροψαλτών, Καθηγητών, αποφοίτων και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Καθηγητή και Πρωτοψάλτη κ. Ανάργυρο Βλάχο.
Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο προεξάρχων Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου και στα διδάγματα που εκπηγάζουν από το μαρτύριο του και από την Μικρασιατική Καταστροφή και χαρακτηριστικά σημείωσε:
«Η σημερινή ημέρα, η αφιερωμένη στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Χρυσόστομο Μητροπολίτη Σμύρνης, είναι πολύ σημαντική ημέρα και τρεις βιβλικοί λόγοι έρχονται να επιβεβαιώσουν την σημαντικότητα αυτής της ημέρας.
«Γίνου πιστὸς ἄχρι θανάτου, καὶ δώσω σοι τὸν στέφανον τῆς ζωῆς». Οι αμαράντινοι στέφανοι δίδονται στην αιωνιότητα και ταιριάζει αυτός ο λόγος στον Άγιο Χρυσόστομο Μητροπολίτη Σμύρνης, γιατί έμεινε πιστός μέχρι θανάτου.
Η μίτρα του Αγίου Χρυσοστόμου έγινε αγκάθινο στεφάνι και από αγκάθινο στεφάνι έγινε αμαράντινος στέφανος αιωνιότητος και αγιότητος με άνθη ευωδιαστά στον κήπο της Εδέμ. Παρέμεινε πιστός μέχρι θανάτου μαζί με το ποίμνιο του και θυσιάστηκε.
Ο δεύτερος βιβλικός λόγος: «Ἐγώ εἰμι ὁ ποιμὴν ὁ καλός. ὁ ποιμὴν ὁ καλὸς τὴν ψυχὴν αὐτοῦ τίθησιν ὑπὲρ τῶν προβάτων».
Την τραγική ημέρα, όπου ο Άγιος Χρυσόστομος λειτούργησε στον σπουδαίο Ναό της Αγίας Φωτεινής στην Σμύρνη, ολίγο προτού συλληφθεί είπε στους πιστούς: «τώρα παιδιά μου, δοκιμάζεται η πίστη μας. Μείνετε πιστοί μέχρι θανάτου. Ο καλός ποιμήν σημαίνει αρίστη ποιμαντική διακονία, σημαίνει αποστολή μέσα στον λαό του Θεού και ο Χρυσόστομος Σμύρνης αυτό έκανε, μεριμνούσε για όλους μέρα και νύκτα. Ήταν ο καλός ποιμένας, γιατί ήξερε ότι ο καλός ποιμένας δεν εγκαταλείπει το ποίμνιο.
Ο τρίτος βιβλικός λόγος έρχεται από τον Απόστολο Παύλο: «Τίς ἡμᾶς χωρίσει ἀπὸ τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ; θλῖψις ἢ στενοχωρία ἢ διωγμὸς ἢ λιμὸς ἢ γυμνότης ἢ κίνδυνος ἢ μάχαιρα;»
Πραγματικά αυτό ένιωθε και αυτό καλλιεργούσε μέσα του ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος. Τίποτα δεν είναι ικανό να μας χωρίσει από την αγάπη του Χριστού. Ένιωθε την αφοσίωση, ψυχή τε και σώματι και από τον εσταυρωμένο Κύριο που ενατένιζε και λάμβανε την δύναμη και έπαιρνε αποφάσεις.
Ζούμε 100 χρόνια από το 1922 από την Μικρασιατική από εκείνα τα Άγια Χώματα που φέτος έρχονται ενώπιον μας σκεπτόμεθα και προβληματιζόμεθα. Ζούμε σε μια εποχή ηθικής παρακμής και χάνεται η αποϊεροποίηση. Όταν ο άνθρωπος απομακρύνεται από τον Θεό, ο άνθρωπος νομίζει ότι είναι υπεράνθρωπος και αλαζόνας, παρά ταύτα όμως ο άνθρωπος βασανίζεται. Σε αυτή την παρακμή της εποχής μας έρχονται αυτά τα τρία βιβλικά διδάγματα να μας προβληματίσουν. Μήπως εκεί που ο Θεός βάζει τελεία εμείς βάζουμε ερωτηματικό; Άραγε εμείς τι βαθμό παίρνουμε στην διακονία του πλησίον; Έχουμε αυτή την χαρά της προσφοράς και της διακονίας; Βαθμολογούμε τον εαυτό μας για την αγάπη μας προς τον Χριστό και προς την Εκκλησία και προς τους Αγίους και προς την χριστιανική μας παράδοση, τα ιερά και τα όσια; Ποια αγάπη έχουμε; Ας προβληματιστούμε»
Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος ανέφερε:
«Σήμερα που έχουμε αυτή την ανάμνηση αυτής της τραγωδίας με πρώτο τον Εθνοϊερομάρτυρα Άγιο Χρυσόστομο Μητροπολίτη Σμύρνης, είναι μία αφορμή για μνήμη και οράματα.
Αλίμονο στον άνθρωπο που χάνει την ιστορική του μνήμη και δεν έχει οράματα. Ομοιάζει σαν κούφιο νεφέλωμα. Ο άνθρωπος πρέπει να ζήσει με τις ιστορικές μνήμες και με την διδαχή που φέρνουν τα οράματα, γιατί το όραμα είναι πηγή έμπνευσης για το μέλλον
Το 1922 ο «Ήλιος» Άγιος Χρυσόστομος έδυσε με το μαρτύριο του, ανέτειλε όμως ένας άλλος λαμπρότερος ήλιος στον παράδεισο, στο ουράνιο θυσιαστήριο και μέσα από τον Παράδεισο ο Άγιος Χρυσόστομος μας βλέπει όλους. Και από εμάς τιμή, σεβασμός, γόνυ ευλαβείας αρμόζει».
Προ της απολύσεως ο Άγιος Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμ. π. Σεραφείμ Μαργαρίτου προσεφώνησε τους Αγίους Αρχιερείς, χαρακτηρίζοντας την ημέρα ως ιστορική για την Ιερά Μονή και υπογράμμισε:
«Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Μικρασιατική καταστροφή, που αποτελεί την μεγαλύτερη τραγωδία του σύγχρονού Ελληνισμού. Σήμερα, το Μοναστήρι μας όλως ιδιαιτέρως τιμά όλους αυτούς τους Αγίους Μάρτυρες, κληρικούς και λαϊκούς, οι οποίοι υπέστησαν ανείπωτα μαρτύρια και βρήκαν φρικτό θάνατο, με προεξάρχοντα τον προστάτη μας και έφορο του Μοναστηριού μας Άγιο Χρυσόστομο Μητροπολίτη Σμύρνης.
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αισθάνεται φρίκη για όσα συνέβησαν τις τραγικές αυτές ιστορικές στιγμές, αφού η αγριότητα των αιμοσταγών διωκτών εις βάρος αθώων υπάρξεων θύμιζε τα μαρτύρια των χριστιανών των πρώτων αιώνων.
Ωστόσο όλοι αυτοί οι ήρωες και μάρτυρες αδελφοί μας που υπέστησαν αυτά τα φοβερά δεινά, υπερασπίστηκαν την πίστη τους αλλά και την πατρίδα τους μέχρι τέλους. Σήμερα όλοι αυτοί στέκονται σηματωροί, ώστε να θυμίζουν σε όλες τις επόμενες γενεές, ότι η πίστη στο Χριστό και η ρωμιοσύνη δεν ξεριζώνονται, όσα μαρτύρια και διωγμούς και αν υποστούν.
Εμείς σήμερα, με την λαμπρή παρουσία όλων σας, ενωνόμαστε μαζί με εκείνους, μέσα στο υπερφυές μυστήριο της Θείας Λατρείας, και ζούμε το μεγαλείο της πίστεως!! Η σημερινή ημέρα δεν είναι μόνο ημέρα πικρής θύμησης, αλλά και ημέρα ιστορικής μνήμης. Δεν θρηνούμε γοερά, αλλά με ήσυχο θρήνο που ταιριάζει σε πιστούς, καλούμαστε να αναλογισθούμε όλοι την ευθύνη μας απέναντι στην πίστη μας, στην ιστορία μας, στο γένος μας και στην πατρίδα μας. Εκείνοι, οι Άγιοι Μάρτυρές μας, ανήκουν στην μακαριότητα και αποτελούν για όλους εμάς πρότυπα.
Ο Άγιος Χρυσόστομος, μαζί και όλες αυτές οι ψυχές, είναι σήμερα κοντά μας και ευφραίνονται μαζί μας. Χαίρονται και ευλογούν τον καθένα από εσάς μαζί με τον πιστό λαό, που λαμπρύνατε την ιερά μνήμη τους και την πανήγυρη αυτή, με το μεγαλείο του πνεύματος και την αρχοντική σας παρουσία.
Καθηκόντως οφείλω να ευχαριστήσω την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρωτίστως τον σεπτόν προκαθήμενον Αυτής Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΝ, για την υψίστη τιμή να τελεσθεί Συνοδικό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο ιστορικό και χιλιόχρονο Μοναστήρι μας.
Η χαρά όλης της αδελφότητος είναι ανείπωτη, διότι έχουμε ανάμεσά μας ακτινοβόλους και χαρισματικούς Αρχιερείς της Αγιωτάτης Εκκλησίας μας, με έμφυτα τάλαντα, χαρίσματα, ικανότητες και δεξιότητες απαραίτητα για την θεραπεία των αναγκών των ανθρώπων των σύγχρονων καιρών που ζούμε.
Ευχόμαστε να συνεχίσετε να κρατάτε την παράδοσή μας και με τον λόγο σας να γεννάτε την ελπίδα στις καρδιές των ανθρώπων που τόσο λείπει. Σας παρακαλούμε να εύχεστε για την αδελφότητά μας να αυξάνεται και να καρποφορεί πνευματικά. Και ευχόμαστε αναχωρώντας από το Μοναστήρι μας, να είστε με πλημμυρισμένη την ψυχή και την καρδιά σας, από την χάρη του Εφόρου και Προστάτου μας Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης, ενισχύοντάς σας στην πολύμοχθη διακονία σας.
Από της θέσεως αυτής ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε τον σεπτό Ποιμενάρχη μας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. ΣΥΜΕΩΝ, ο οποίος έχει την δυνατότητα να ψηλαφεί και να αφουγκράζεται τους παλμούς της καρδίας μας, τις ανάγκες και τα προβλήματά μας, ο οποίος κοπιάζει και εκδαπανάται με συνεχή αγωνία για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε κάθε μας πνευματική και υλική ανάγκη.
Καυχόμαστε για το Δεσπότη μας!!! Και συγκινούμαστε για την αγάπη του, την ανεξικακία του, την διάκρισή του, την ευγένεια και την αντοχή του. Βρήκαμε στοργικό πατέρα αλλά και ακοίμητο φρουρό. Να συνεχίσετε να εύχεστε Σεβασμιώτατε να έχουμε μετάνοια και πνευματική πρόοδο και όλη αυτή η πνευματική οικογένεια που στηρίζει το Μοναστήρι μας να ενισχύεται και να ενδυναμώνεται στον πνευματικό της αγώνα».
Τέλος, ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών προσεφώνησε και ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς για την ευλογητή παρουσία τους στην Ιερά Πανήγυρη και στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.
Ακολούθησε αρχοντική δοχή και φιλοξενία από τον Άγιο Καθηγούμενο και τους Πατέρες της Αδελφότητος προς τους Αγίους Αρχιερείς, τους Καθηγουμένους, τους άρχοντες και τους πιστούς, στο μπαλκόνι της Μονής με θέα την θάλασσα του Μαλιακού Κόλπου.