Στην κουβέντα που είχαμε με τον άνθρωπο που σήκωσε στις πλάτες του όλο το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, μας περιέγραψε τις δύσκολες μέρες του 2020 και του 2021, μας μίλησε για το νέο εμβόλιο το Novavax που ίσως να πείσει και τους πιο δύσπιστους να εμβολιαστούν, αλλά και για το που βρισκόμαστε όσον αφορά στους εμβολιασμούς.
«Είμαστε στον μέσο όρο της ΕΕ», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, «ένα 84% του ενήλικου πληθυσμού και ένα 74% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και έχουμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό όσον αφορά στην αναμνηστική δόση».
Στο ερώτημα αν πηγαίνουμε ολοταχώς για χαλάρωση των μέτρων και ποια θα είναι η γραμμή πλεύσης ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε: «Κυρίως τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι συνάρτηση του κορονοϊού δηλαδή της μεταδοτικότητας και πόσο μεγάλη πίεση προκαλεί στο ΕΣΥ δηλαδή τις νοσηλείες και την θνητότητα. Αυτή την στιγμή έχουμε την μετάλλαξη Όμικρον που ξέρουμε ότι είναι αρκετά πιο μεταδοτική από την Δέλτα αλλά προκαλεί λιγότερες νοσηλείες, λιγότερες διασωληνώσεις, άρα λιγότερες ΜΕΘ και λιγότερους θανάτους. Το βλέπουμε και στην δική μας χώρα αν και έχουμε ένα αρκετά υψηλό ποσοστό θανάτων ακόμη αλλά ευελπιστούμε και είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα πέσει το επόμενο διάστημα. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και η εμβολιαστική κάλυψη αλλά είναι ένας από τους παράγοντες αυτούς».
Ερωτηθείς πότε θα δούμε φως στο βάθος του τούνελ, πως θα είναι η ζωή μας σε λίγους μήνες, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, απάντησε: «Το λέω πολλές φορές ότι ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί με ένα μαγικό ραβδάκι, ότι θα ξυπνήσουμε μια μέρα και θα είναι λες και είναι το 2018 πριν την έναρξη της πανδημίας. Η πανδημία θα είναι εδώ, θα υποβαθμίζεται και αν δεν έχουμε κάποια άλλη μετάλλαξη όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη, όσο έχουμε την μετάλλαξη Όμικρον, θα υπάρξει και θα ενταχθεί στην κανονικότητά μας. Το ευκταίο σενάριο θα είναι να γίνει όπως είναι η γρίπη. Η γρίπη είναι εδώ, υπάρχει ταλαιπωρεί πολύ κόσμο αλλά δεν προκαλεί τόση πίεση στα συστήματα υγείας έτσι ώστε να μεταβάλλεται σε δραματικό ρυθμό η οικονομική και κοινωνική μας ζωή».
Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι παρότι δεν κάνει εύκολα προβλέψεις, θεωρεί ότι όσο οδεύουμε προς το καλοκαίρι, θα πλησιάζουμε σε αυτό.
Για το πως επέδρασαν τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι «με το διοικητικό πρόστιμο επιτεύχθηκε μια αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων στους άνω των 60. «Μακάρι να είχαν εμβολιαστεί όλοι αλλά είναι ένας σημαντικός αριθμός που εμβολιάστηκε. Πλέον είμαστε στο 91% στους άνω των 60 που είναι στον μέσο όρο της ΕΕ. Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται εκεί αλλά είναι όλο και πιο δύσκολο να πείσουμε τους συμπολίτες μας γιατί η απόφασή του να μην εμβολιαστούν βασίζεται σε βαθύτερες κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές αντιλήψεις», αναφέρει.
Θα πειστούν κάποιοι με το εμβόλιο Novavax να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους αφού δεν είναι τεχνολογίας mRNA; Ο κ. Θεμιστοκλέους, εκτίμησε ότι δεν θα αλλάξει θεαματικά την εμβολιαστική κάλυψη. «Εμβόλια παλαιάς τεχνολογίας είχαμε και πριν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα όπως το AstraZeneca και το J&J. Θα πάνε κάποιοι να εμβολιαστούν αλλά δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει θεαματική αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης».
Για το πότε θα γίνει η παραλαβή των συγκεκριμένων εμβολίων είπε ότι αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα αλλά πρέπει να γίνει ένας τελευταίος ποιοτικός έλεγχος και για να μπορέσουμε να ανοίξουμε ραντεβού περιμένουμε.
Για τα πιστοποιητικά επανανόσησης τόνισε ότι αφορά εκείνους που νόσησαν για δεύτερη φορά. Γίνονται έκτακτες συσκέψεις και μέσα στην εβδομάδα θα εκδοθεί ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας για το θέμα αυτό.
Για την 4η δόση και αν θα επεκταθεί στον υπόλοιπο πληθυσμό, τόνισε ότι δεν είναι αναγκαία σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Το «δωμάτιο πολέμου» και οι άγρυπνες νύχτες
Ζητήσαμε από τον κ. Θεμιστοκλέους να μας πει αν φανταζόταν όταν αναλάμβανε την θέση αυτή ότι θα ζούσε όπως και όλοι μας ιστορία. Ότι θα βρισκόμασταν στην δίνη μιας πανδημίας που ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια και δεν λέει να τελειώσει.
«Ανέλαβα στις 26 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα. Αμέσως πήρα το πρότζεκτ των μέτρων ατομικής προστασίας, ένα πολύ δύσκολο πρότζεκτ. Καμία χώρα παγκοσμίως δεν είχε μέτρα ατομικής προστασίας. Δεν φανταζόμουν την εξέλιξη αυτή όπως και δεν φανταζόμουν ότι ως γ.γ. θα αναλάβω το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ήταν μια τεράστια πρόκληση και ευχαριστώ τον πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια που μου εμπιστεύθηκαν αυτό το έργο».
Για το αν υπήρξαν στιγμές που να έφτασε στα όριά του σημειώνει ότι υπήρξαν στιγμές έντασης, άγχους και πολύ μεγάλης πίεσης αλλά στιγμές που με την στενή ομάδα του να πουν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν κάτι, δεν υπήρξαν ποτέ.
Θυμάται: «Το πρώτο χρονικό διάστημα, τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι να στηθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα από όλες τις υπηρεσίες από την εφοδιαστική αλυσίδα, τον στρατό, την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, την ψηφιακή διακυβέρνηση, είχαμε μείνει αρκετά βράδια στο λεγόμενο «δωμάτιο πολέμου» για να σταθεροποιηθεί το σύστημα και να λυθούν προβλήματα. Ήταν κάτι πολύ συναρπαστικό, ακόμα και υπουργοί σε καθημερινή βάση είχαμε συναντήσεις μέσω τηλεδιάσκεψης 7 ημέρες την εβδομάδα και δυο φορές την ημέρα σε πολύ υψηλό επίπεδο ειδικά το πρώτο διάστημα για να στηθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα».